Zdravje > Otrok
2065 ogledov

Slovenija: K odvzemu vzorcev krvi povabili skoraj 700 otrok

Otroci zbirajo plastenke Društvo Tandem
Preverjajo, kakšne snovi se nahajajo v telesu otrok.

V Mežiški dolini so danes začeli z odvzemi vzorcev krvi pri otrocih, ki jih je NIJZ povabil k sodelovanju v prevalenčni študiji. NIJZ je vabilo poslal skoraj 700 otrokom, skupni rezultati obremenjenosti otrok s svincem pa bodo znani v jeseni.

Program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini, ki je s težkimi kovinami onesnažena predvsem zaradi preteklega večstoletnega rudarjenja v rudniku svinca in cinka, teče že desetletje.

Erika Jež Slovenija S pranjem bi zemljo lahko očistili toliko, da bi bila spet varna tudi za gojenje solate

Na vrsti tretja študija

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) bo letos izvedel tretjo prevalenčno študijo, prvo so izvedli leta 2008, drugo leta 2013. V okviru študije so letos na odvzeme vzorcev krvi za določitev vsebnosti svinca povabili otroke, stare od enega do šest let ter devetletnike iz Zgornje Mežiške doline in triletnike iz Spodnje Mežiške doline. Skupno so k sodelovanju povabili skoraj 700 otrok iz vseh štirih občin Mežiške doline.

Rezultati deset dni po odvzemu vzorca

Rezultati analiz vzorcev krvi otrok so merilo za oceno stanja obremenjenosti otrok s svincem in spremembe glede na predhodne študije, posamezni rezultati pa podajo staršem informacijo glede obremenjenosti njihovega otroka, so sporočili z ravenske območne enote NIJZ.

Starši so o rezultatu za njihovega otroka obveščeni takoj, ko rezultat prejme NIJZ, to je lahko v kakšnih desetih dneh od oddaje vzorca, skupni rezultati prevalenčne študije pa bodo znani v jeseni.

Odvzemi vzorcev krvi bodo v enotah diagnostičnega laboratorija Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem v Črni na Koroškem, Mežici, na Ravnah in Prevaljah potekali od danes do predvidoma 8. junija.

NIJZ vsako leto od začetka izvajanja programa sanacijskih ukrepov v dolini, to je od leta 2008, organizira odvzeme krvi pri triletnikih iz Zgornje Mežiške doline, to je iz občin Mežica in Črna.

Lani najslabši rezultati

Analize lani odvzetih vzorcev krvi pri triletnikih so pri petini od 90 vključenih otrok pokazale povišane vsebnosti svinca v krvi. Sto mikrogramov svinca na liter krvi ali več so namreč odkrili pri 18 otrocih. To je bil najvišji delež otrok s povišano vsebnostjo po letu 2008. Ob tem je primerjava rezultatov pokazala nekoliko višje vrednosti pri otrocih iz občine Črna in pri dekletih.

Otroci Zdravje Delež otrok z visoko vsebnostjo svinca v krvi najvišji po letu 2008

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.