Tablet za covid-19 do konca leta?

Foto: iStockphoto
Foto: iStockphoto
Nekatere države so že pohitele z naročili za zdravilo za covid-19 v obliki tablete, čeprav za zdaj še ni odobren za uporabo.
Oglej si celoten članek

Po podatkih analitične družbe Airfinity je že najmanj osem drav azijsko-pacifiške regije, vključno z Novo Zelandijo, Avstralijo in Južno Korejo podpisalo dogovore ali pa so v pogajanjih za nakup zdravila ameriške družbe Merck. O nakupu razmišlja tudi Evropska unija. 

Merck je Ameriško upravo za hrano in zdravila zaprosil za odobritev uporabe zdravila; v kolikor se to zgodi, bo ta tablet prvo oralno nativirusno zdravilo za primer okužbe z novim koronavirusom. Po nekaterih podatkih naj bi bilo na voljo še pred novim letom.

Številni strokovnjaki menijo, da je molnupiravir dobra rešitev, saj se oboleli tako lako zdravi doma, poroča CNN. "Za razliko od cepiva, ki izzove imunološki odgovor, molnupiravir onemogoča replikacijo virusa," je pri tem povedal Sanjaya Senanayake, specialist za nalezljive bolezni z Univerze Australian National University. 

Preliminarlni rezultati tretje faze kliničnih testiranj na več kot 700 necepljenih pacientih je pokazalo, da bi tablet lahko zmanjšal rizik za hispitalizacijo ali smrt za približno polovico - v primerjavi s pacienti, ki so prejemali placebo. 

Ne glede na pozitivne rezultate testiranj tablete, strokovnjaki še naprej navajajo, da je cepivo najboljša opcija, saj ta lahko prepreči oziroma zmanjša sam rizik okužbe z novim koronavirusom. 

V številnih država je vendarle še vedno nizko število cepljenih državljanov; v nekaterih primerih zaradi pomanjkanja cepiv, v drugi zaradi strahu pred cepivi oziroma stranskimi učinki. Strokovnjaki poudarjajo, da bo tableta odgovor, rešitev za tiste, ki se iz zdravstvenih razlogov ne morejo cepiti. 

Nekateri strokovnjaki, še navaja CNN, so tudi mnenja, da bi številni ljudje, ki se ne cepijo, ob prihodu tablete zoper covid-19 postali še bolj neodločni glede cepljenja. Tudi raziskave kažejo, da ljudje raje prejmejo tablet kot injekcijo. 

Odprto vprašanje je tudi cena zdravila; za zdaj je ta še neznanka. Analitiki so mnenja, da bi proizvodnja ene terapije molnupiravira a temelju izračuna cene sestavin stala okrog 18 dolarjev. 

Merck za zdaj še ni potrdil, ali so izračuni analitikov točni, so pa njegovi predstavniki v izjavi za CNN poudarili, da ti izračuni še ne obsegajo tudi stroške raziskav in razvoja.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 20:33 17. Oktober 2021.

    za novinarja B.B. slovensko se navadi

  • 19:19 17. Oktober 2021.

    ma nehite no .. Bronhi- lažje se diha.. pa še tok dobrega okusa. če ste pa sovražnik kockastih pa lahko …

  • 16:55 17. Oktober 2021.

    Morda gre za podobno zdravilo kot tabletke Tamiflu ? Tisto je bila velika natega farmacije .

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.