Tako dolgo bomo živeli in nič več

Foto: Profimedia
Čeprav pričakovana življenjska doba v povprečju narašča, še vedno obstaja vrh, preko katerega ne zmoremo, sporočajo znanstveniki.
Oglej si celoten članek

Nizozemski znanstveniki so ugotovili, da je dolžina človekovega življenja omejena, za ženske znaša 115,7 ter 114,1 let za moške in to kljub dejstvu, da se povprečna življenjska doba iz leta v leto povečuje.

"Povprečna živimo dlje, vendar najstarejši med nami v zadnjih tridesetih niso postali nič starejši," je o ugotovitvah raziskave povedal profesor John Einmahl z univerze v Rotterdamu.

Tamkajšnji statistiki so zajeli natančne podatke o rojstvih in smrtih zadnjih trideset let in to 75 tisoč Nizozmecev, ki so umrli v starosti najmanj 94 let: "Očitno je, da se je pričakovana življenjska doba povečala,"  je dodal strokovnjak in pojasnil, da se je v zadnjih trideseih letih na Nizozemskem skoraj potrojilo število oseb, ki so dopolnile 95 let: "Zgornja meja nedvomno obstaja in se zaenkrat še ni spremenila," je poudaril ob tem.

Foto: Jeanne Calment Pričakovana življenjska doba je povprečna življenjska doba, ki se lahko pričakuje za posameznike nekaterih starostnih skupin in je eden izmed kazalcev blaginje v družbi. Rezultati nizozemske študije dopolnjujejo ugotovitve znanstvenikov iz Združenih držav Amerike, ki so lani postavili podobno zgornjo mejo. 

Če so ameriški znanstveniki trdili, da posamezniki danes ne dosegajo izredno visokih starosti, kot je to veljalo včasih, se njihovi nizozemski kolegi s tem ne strinjajo. Pravijo, da njihova zadnja raziskava ne kaže večjega odstopanja glede življenjske dobe v preteklosti. 

Seveda obstajajo izjeme, opozarja profesor, ki spomni na Francozinjo Jeanne Calment. Bila je namreč najstarejša oseba, katere starost je bilo mogoče slediti na podlagi dokumentov. Umrla je stara 122 let in 164 dni. 

Sicer je bila najstarejša oseba na svetu, katere starost je zabeležena v dokumentih, do letos Italijanka Emma Morano, umrla je aprila, stara 117 let.

Uradno najstarejši človek na svetu je danes po padatkih svetovne organizacije za gerontologijo Jamajčanka Violet Brown. Rodila se je leta 1900 in bo oktobra dopolnila 117 let.

The world's oldest human is Jamaican Violet Brown, who was born on March 10, 1900. Congrats Violet. pic.twitter.com/AnjXdHK1Kz

Med superstoletniki tudi Slovenec

Kot je razvidno s podatkov, je med  uradno zabeleženimi superstoletniki  le en moški, 112 letni Japonec Masazou Nonaka. Seveda ne smemo pozabiti, da imamo superstoletnika tudi v Sloveniji. Belokranjčan Nikolaj Dragoš je 27. avgusta 2017 dopolnil 110 let. Slovenija Najstarejši Slovenec Nikolaj Dragoš ni mogel kaj, da ne bi poprijel za tamburico

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.