Tako enostavno preprečimo žulje na nogah

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Rešitev je poceni in enostavna.
Oglej si celoten članek

S toplejšimi dnevi prihaja tudi obutev, ki nas rada ožuli. Žulj nastane zaradi dolgotrajnega trenja kože, morebitne nogavice in obutve. Med zunanjimi in notranjimi plastmi kože se nabira tekočina, tako pa nastanejo žulji, ki so lahko zelo nadležni. 

Poceni rešitev

Foto: Profimedia Medicinski trak Koristno raziskavo so naredili strokovnjaki s Stanford University Medical Center in ugotovili, da nam lahko pomaga navaden medicinski trak. Vse kar moramo storiti je, da še pred uporabo "nevarnih" čevljev na občutljiva mesta zalepimo medicinski trak.

Z raziskavo je začel zdravnik in profesor urgentne medicine Grant Lipman. Motilo ga je dejstvo, da imajo tekači na dolge razdalje največ težav prav z žulji na nogah in zaradi tega trpijo tudi njihovi treningi. "Obstajajo številne raziskave na temo žuljev na nogah, a v zadnjih tridesetih, štiridesetih letih niso našli še nobene enostavne rešitve," je povedal za revijo Clinical Journal of Sport Medicine.

V raziskavi je sodelovalo 128 tekačev. Medicinski trak so si zalepili pred samim tekom in tudi med daljšimi razdaljami, če je bilo to potrebno. Zalepili so le eno plast traku, lepili pa so ga le na eno nogo, da je bila druga v raziskavi uporabljena za primerjavo.

Od 128 tekačev jih 98 ni dobilo žuljev na predelih, ki so jih zalepili s trakom. Kjer lepila ni bilo, je imelo žulje 81 tekačev. "Gre za rešitev, ki je smešno poceni, trak pa lahko kupimo kjerkoli," je zaključil avtor raziskave.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.