Zdravje > Aktualno
464 ogledov

Tako enostavno preprečimo žulje na nogah

Ženski čevlji Profimedias
Rešitev je poceni in enostavna.

S toplejšimi dnevi prihaja tudi obutev, ki nas rada ožuli. Žulj nastane zaradi dolgotrajnega trenja kože, morebitne nogavice in obutve. Med zunanjimi in notranjimi plastmi kože se nabira tekočina, tako pa nastanejo žulji, ki so lahko zelo nadležni. 

Poceni rešitev

Medicinski trak | Avtor: Profimedias Profimedias
Koristno raziskavo so naredili strokovnjaki s Stanford University Medical Center in ugotovili, da nam lahko pomaga navaden medicinski trak. Vse kar moramo storiti je, da še pred uporabo "nevarnih" čevljev na občutljiva mesta zalepimo medicinski trak.

Z raziskavo je začel zdravnik in profesor urgentne medicine Grant Lipman. Motilo ga je dejstvo, da imajo tekači na dolge razdalje največ težav prav z žulji na nogah in zaradi tega trpijo tudi njihovi treningi. "Obstajajo številne raziskave na temo žuljev na nogah, a v zadnjih tridesetih, štiridesetih letih niso našli še nobene enostavne rešitve," je povedal za revijo Clinical Journal of Sport Medicine.

V raziskavi je sodelovalo 128 tekačev. Medicinski trak so si zalepili pred samim tekom in tudi med daljšimi razdaljami, če je bilo to potrebno. Zalepili so le eno plast traku, lepili pa so ga le na eno nogo, da je bila druga v raziskavi uporabljena za primerjavo.

Od 128 tekačev jih 98 ni dobilo žuljev na predelih, ki so jih zalepili s trakom. Kjer lepila ni bilo, je imelo žulje 81 tekačev. "Gre za rešitev, ki je smešno poceni, trak pa lahko kupimo kjerkoli," je zaključil avtor raziskave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.