Tako je, če si za silvestrovo v bolnišnici

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Praznični prehod v novo leto tudi v nekaterih bolnišnicah.
Oglej si celoten članek

Nekateri bolniki bodo morali silvestrovo preživeti v bolnišnicah, kar pa ne pomeni, da ne bodo deležni prazničnega vzdušja. Večinoma so po bolnišnicah okrasili drevesa, bolniki bodo dobili tudi praznično večerjo in tradicionalno novoletno kosilo. V nekaterih bolnišnicah bodo otroci prejeli darila.

V univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so pojasnili, da v prazničnih dneh zaposleni oddelke in sobe okrasijo z novoletno jelko in novoletnimi okraski in si tako popestrijo praznično vzdušje. Okrašene so tudi avle stavb UKC.

Praznični meniji za bolnike

Vsako leto v službi bolniške prehrane za praznični čas pripravijo praznične menije za bolnike, ki se v teh prazničnih dneh zdravijo v UKC Ljubljana. Bolniki bodo prejeli praznično večerjo, ob večerji pa tudi voščilo vodstva UKC. Ob tem opozarjajo, da je praznični obrok pripravljen v skladu s priporočilom za prehransko obravnavo bolnikov.

Nekatere klinike so v prazničnem času obiskali tudi glasbeniki kulturnega društva medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in UKC Ljubljana, ki so zaposlenim in bolnikom dneve polepšali z božičnimi pesmimi.

Praznični narezek

V UKC Maribor posebnega praznovanja v obliki programa ali obdaritev za bolnike ne pripravljajo. Bodo pa za silvestrsko večerjo dobili poseben praznični narezek. Za bolne otroke pa so v petek imeli posebno presenečenje, saj jih je obiskal dedek Mraz s kočijo in jim prinesel darila.

Darilca za otroke

Tudi na pediatričnem oddelku Splošne bolnišnice Brežice bo vsak otrok, ki bo silvestrovo preživel v bolnišnici, prejel darilce. Na ginekološkem oddelku te bolnišnice pa bodo obdarili otroka, ki se bo v bolnišnici rodil zadnji v letošnjem letu, in tistega, ki se bo rodil prvi v prihodnjem.

Poskrbeli pa so, da bodo prazničnega vzdušja deležni tudi drugi bolniki. Tako je na vsakem oddelku postavljena smrečica z lučkami. Zadnjega decembra bodo imeli praznično večerjo, prvega v letu pa praznično, tradicionalno kosilo. Kuharice pripravijo domače pecivo, v skladu z dieto.

V Splošni bolnišnici Novo mesto so otroke v decembru obiskali in razveseljevali Miklavž, Božiček in dedek Mraz. Prav tako so jih obiskali člani Leo kluba Novo mesto, ki so jih razveselili z lepimi besedami in darilom - govorečim mačkom Tomom.

V novomeški bolnišnici bodo za silvestrovo bolnikom pripravili obogateno večerjo in novoletno kosilo.

V jeseniški bolnišnici pa tradicionalno organizirajo božično-novoletni koncert za bolnike, zaposlene, upokojence in obiskovalce. Letošnji je bil že 13. decembra, poslušalce pa je ob koncu presenetil tudi Božiček s sladkimi dobrotami.

Praznična plošča in pecivo

Vsako leto organizirajo tudi obisk enega od treh dobrih mož na pediatričnem oddelku, ki otroke razveseli z igračami in krajšim razvedrilnim ali kulturnim programom. Prejšnji teden sta bila kar dva takšna dogodka - Božički iz gorsko-reševalne službe Jesenice so priplezali do gornjega nadstropja bolnišnice, kjer so s skupaj s člani Lions Kluba Bled obdarili otroke z igračami, naslednji dan pa so otroke z darili in predstavitvijo veščin policijskih psov presenetili še policisti iz Kranja. Na silvestrovo pa bodo za večerjo postregli s praznično ploščo in pecivom.

Kos potice

Tudi v šempetrski bolnišnici bodo poskrbeli za praznično prehrano. Tako so v času božiča vsi bolniki, ki niso na dieti, dobili kos potice. V teh dneh je prazničen tudi čas obiskov. V prednovoletnem času so imeli za otroke Miklavževanje, obisk Božička in dedka Mraza, prav tako je med prazniki v bolnišnični kapeli organizirana sveta maša.

V celjski bolnišnici pa so navedli, da za bolnike ne pripravljajo praznovanj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.