Zdravje > Aktualno
1149 ogledov

Tako je, če si za silvestrovo v bolnišnici

Slovenija 16.12.2013 pacienti, zdravstvo, pomoc, oddelek Ortopedske klinike UKC Saša Despot
Praznični prehod v novo leto tudi v nekaterih bolnišnicah.

Nekateri bolniki bodo morali silvestrovo preživeti v bolnišnicah, kar pa ne pomeni, da ne bodo deležni prazničnega vzdušja. Večinoma so po bolnišnicah okrasili drevesa, bolniki bodo dobili tudi praznično večerjo in tradicionalno novoletno kosilo. V nekaterih bolnišnicah bodo otroci prejeli darila.

V univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so pojasnili, da v prazničnih dneh zaposleni oddelke in sobe okrasijo z novoletno jelko in novoletnimi okraski in si tako popestrijo praznično vzdušje. Okrašene so tudi avle stavb UKC.

Praznični meniji za bolnike

Vsako leto v službi bolniške prehrane za praznični čas pripravijo praznične menije za bolnike, ki se v teh prazničnih dneh zdravijo v UKC Ljubljana. Bolniki bodo prejeli praznično večerjo, ob večerji pa tudi voščilo vodstva UKC. Ob tem opozarjajo, da je praznični obrok pripravljen v skladu s priporočilom za prehransko obravnavo bolnikov.

Nekatere klinike so v prazničnem času obiskali tudi glasbeniki kulturnega društva medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in UKC Ljubljana, ki so zaposlenim in bolnikom dneve polepšali z božičnimi pesmimi.

Praznični narezek

V UKC Maribor posebnega praznovanja v obliki programa ali obdaritev za bolnike ne pripravljajo. Bodo pa za silvestrsko večerjo dobili poseben praznični narezek. Za bolne otroke pa so v petek imeli posebno presenečenje, saj jih je obiskal dedek Mraz s kočijo in jim prinesel darila.

Darilca za otroke

Tudi na pediatričnem oddelku Splošne bolnišnice Brežice bo vsak otrok, ki bo silvestrovo preživel v bolnišnici, prejel darilce. Na ginekološkem oddelku te bolnišnice pa bodo obdarili otroka, ki se bo v bolnišnici rodil zadnji v letošnjem letu, in tistega, ki se bo rodil prvi v prihodnjem.

Poskrbeli pa so, da bodo prazničnega vzdušja deležni tudi drugi bolniki. Tako je na vsakem oddelku postavljena smrečica z lučkami. Zadnjega decembra bodo imeli praznično večerjo, prvega v letu pa praznično, tradicionalno kosilo. Kuharice pripravijo domače pecivo, v skladu z dieto.

V Splošni bolnišnici Novo mesto so otroke v decembru obiskali in razveseljevali Miklavž, Božiček in dedek Mraz. Prav tako so jih obiskali člani Leo kluba Novo mesto, ki so jih razveselili z lepimi besedami in darilom - govorečim mačkom Tomom.

V novomeški bolnišnici bodo za silvestrovo bolnikom pripravili obogateno večerjo in novoletno kosilo.

V jeseniški bolnišnici pa tradicionalno organizirajo božično-novoletni koncert za bolnike, zaposlene, upokojence in obiskovalce. Letošnji je bil že 13. decembra, poslušalce pa je ob koncu presenetil tudi Božiček s sladkimi dobrotami.

Praznična plošča in pecivo

Vsako leto organizirajo tudi obisk enega od treh dobrih mož na pediatričnem oddelku, ki otroke razveseli z igračami in krajšim razvedrilnim ali kulturnim programom. Prejšnji teden sta bila kar dva takšna dogodka - Božički iz gorsko-reševalne službe Jesenice so priplezali do gornjega nadstropja bolnišnice, kjer so s skupaj s člani Lions Kluba Bled obdarili otroke z igračami, naslednji dan pa so otroke z darili in predstavitvijo veščin policijskih psov presenetili še policisti iz Kranja. Na silvestrovo pa bodo za večerjo postregli s praznično ploščo in pecivom.

Kos potice

Tudi v šempetrski bolnišnici bodo poskrbeli za praznično prehrano. Tako so v času božiča vsi bolniki, ki niso na dieti, dobili kos potice. V teh dneh je prazničen tudi čas obiskov. V prednovoletnem času so imeli za otroke Miklavževanje, obisk Božička in dedka Mraza, prav tako je med prazniki v bolnišnični kapeli organizirana sveta maša.

V celjski bolnišnici pa so navedli, da za bolnike ne pripravljajo praznovanj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.