Tako nočno delo vpliva na ženske

Foto: Anže Petkovšek Novi prostori internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana in splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana.
Foto: Anže Petkovšek Novi prostori internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana in splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana.
Rušenje naravnega ritma še kako vpliva na telo. Pri ženskah dokazali veliko tveganje, da bodo zbolele za rakom.
Oglej si celoten članek

Ženske, ki redno delajo ponoči, imajo povprečno 19-odstotno večje tveganje za nastanek raka, je pokazala analiza 61 študij, ki je sicer zajela kar tri milijone žensk po vsem svetu.

Kar se vrst raka tiče, nočno delo najbolj vpliva na nastanek kožnega raka, kjer so ugotovili  za 41 odstotkov večje tveganje, za nastanek raka dojk je to tveganje večje za 32 odstotkov, tveganje za nastanek raka na prebavilih pa za 18 odstotkov.

Zanimivo je, da je nočno delo poveča tveganje za nastanek raka dojke samo pri ženskah iz Severne Amerike in Evrope. Znanstveniki predpostavljajo, da je vzrok višja ravnen spolnih hormonov, ki so sicer povezani s tem rakom.

Opozorilo Tako nočne izmene vplivajo na vas

Znanstveniki so še ugotovil, da se pri ženskah, katerih delo poteka ponoči, tveganje, da bodo zbolele za rakom, z leti nočnega dela samo še povečuje. Na vsakih pet let za 3,3 odstotka.

Opozorila Zato izmensko delo ogroža naše srce

Rezultati analize Združenja ameriških raziskovalcev bolezni raka  American Association for Cancer Research kažejo potrebo po posebnih programih zdravstvenega varstva pri ženskah, ki delajo v nočnih izmenah.  

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 13:13 13. Januar 2018.

    Torej... kaki HPV... neravnovesje spolnih hormonov vpliva tudi na razvoj raka na materničnem vratu. Ampak neeeeee... rajši se cepit in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.