Zdravje > Življenjski stil
19082 ogledov

Tako nočno delo vpliva na ženske

Novi prostori Urgence UKC Ljubljana. Anže Petkovšek Novi prostori internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana in splošne nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ljubljana.
Rušenje naravnega ritma še kako vpliva na telo. Pri ženskah dokazali veliko tveganje, da bodo zbolele za rakom.

Ženske, ki redno delajo ponoči, imajo povprečno 19-odstotno večje tveganje za nastanek raka, je pokazala analiza 61 študij, ki je sicer zajela kar tri milijone žensk po vsem svetu.

Kar se vrst raka tiče, nočno delo najbolj vpliva na nastanek kožnega raka, kjer so ugotovili  za 41 odstotkov večje tveganje, za nastanek raka dojk je to tveganje večje za 32 odstotkov, tveganje za nastanek raka na prebavilih pa za 18 odstotkov.

Zanimivo je, da je nočno delo poveča tveganje za nastanek raka dojke samo pri ženskah iz Severne Amerike in Evrope. Znanstveniki predpostavljajo, da je vzrok višja ravnen spolnih hormonov, ki so sicer povezani s tem rakom.

Opozorilo Zdravje Tako nočne izmene vplivajo na vas

Znanstveniki so še ugotovil, da se pri ženskah, katerih delo poteka ponoči, tveganje, da bodo zbolele za rakom, z leti nočnega dela samo še povečuje. Na vsakih pet let za 3,3 odstotka.

Delavci ponoči Opozorila Zdravje Zato izmensko delo ogroža naše srce

Rezultati analize Združenja ameriških raziskovalcev bolezni raka  American Association for Cancer Research kažejo potrebo po posebnih programih zdravstvenega varstva pri ženskah, ki delajo v nočnih izmenah.  

Komentarjev 1
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 13:13 13.januar 2018.

    Torej... kaki HPV... neravnovesje spolnih hormonov vpliva tudi na razvoj raka na materničnem vratu. Ampak neeeeee... rajši se cepit in mislit da si kao zaščiten pred rakom. Čeprav je že sam proizvajalec dejal, da niso našli nobenih dokazov, da bi ...prikaži več cepivo preprečevalo raka. Vendar tega ne oglašuje v navodilih. Treba je pač poiskat izvorno raziskavo, česar 99,9% ljudi itak ni sposobna.

Sorodne novice