Tako prepoznate intoleranco na laktozo pri dojenčkih

Foto: Profimedia mleko, otrok Foto: Profimedia Mleko Foto: Profimedia dojenček Foto: Anže Petkovšek Mleko - Ljubljanske mlekarne
V Sloveniji naj bi imelo okoli 20 odstotkov prebivalstva laktozno intoleranco.
Oglej si celoten članek

"Laktozna intoleranca je bolezen, kjer gre za pomanjkanje encima laktaza. Ta encim se nahaja v celicah črevesnih resic tankega črevesja in v telesu razgrajuje mlečni sladkor laktozo,“ je povedala univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije in klinična dietetičarka Eva Peklaj in dodala, da je v Sloveniji okoli 20 odstotkov prebivalstva intolerantnega na laktozo: "Moramo ločiti med primarno in sekundarno laktozno intoleranco. Pri primarni laktozni intoleranci podedujemo dva okvarjena gena, od vsakega starša enega. Vzrok za sekundarno laktozno intoleranco pa je poškodba prebavil ali bolezen tankega črevesja. Omenjeni težavi močno znižata tvorbo laktoze in bolniki imajo po zaužitju laktoze prebavne težave (napenjanje, krči, driska). Sekundarna laktozna intoleranca je lahko prehodne narave ali pa kronična.“ Pri starostnikih pa se laktozna intoleranca lahko pojavi zaradi staranja prebavil in slabljenja encimske aktivnosti.

Kako ukrepati, če ima vaš otrok laktozno intoleranco?

Peklajeva pravi, da se pri dojenčkih laktozna intoleranca opazi zelo hitro oziroma lahko že pri prvih dojenjih: "Pojavi se driska, saj materino mleko vsebuje laktozo,“ zato pravi, da morajo starši te otroke hraniti z mlečnimi formulami, ki ne vsebujejo laktoze.

Foto: Profimedia mleko, otrok Ni nujno, da opustite mleko in mlečne izdelke

Kot pravi klinična dietetičarka, pa laktozna intoleranca ni nujno razlog za opustitev mleka in mlečnih izdelkov, še posebej, če jih imate radi. "Bolniki lahko poskusijo z uživanjem mleka in mlečnih izdelkov brez laktoze ali z dodajanjem kapsul z laktazo." Poleg tega pa je mleko zelo zdravo za naše kosti in je priporočljivo za vse, ki imajo osteoporozo oziroma krhke kosti. "Uživanje mleka in mlečnih izdelkov ima znanstveno dokazano dober učinek na zdravje kosti. Za dobro zdravje kosti je ključen vnos ustreznih hranil, ki pripomorejo k ohranjanju kostne gostote. To so beljakovine, kalcij in vitamin D, ki jih vse najdemo v mleku. Tukaj je zelo pomemben kalcij, saj se vgrajuje v kosti in jim daje trdnost.“ Kalcij pa je pomemben tudi za ostale dele telesa, za delovanje mišic, živcev in srca: "Če je vnos kalcija prenizek, se za te izjemno pomembne funkcije in posledično nemoteno delovanje organizma kalcij izplavlja iz kosti.“

Preverili smo Kakšna je resnica o mleku

Foto: Anže Petkovšek Mleko - Ljubljanske mlekarne V mlekarnah predelano mleko s pretečenim rokom?

Med ljudmi vedno krožijo različni miti o različnih stvareh. Tudi o mleku kroži kar nekaj mitov. Nekateri menijo, da se mleko, ki ima pretečen rok, vrne v mlekarno, da se ga predela in ponovno pakira. Je to res? "To nikakor ne drži. Najprej se je treba vprašati: od kod bi sploh dobili zadostne količine mleka s pretečenim rokom? Vsak proizvajalec (in skupaj z njim trgovec) si prizadeva, da količine proizvedenih izdelkov čim bolj približa povpraševanju, zato imamo podjetja dobro razvite sisteme za proizvodno in prodajno načrtovanje. Količine izdelkov, ki se bližajo roku uporabnosti, so zanemarljive, pa še te trgovci tik pred iztekom roka uporabnosti ponudijo po akcijskih cenah ali pa so podeljeni v dobrodelne namene. Količina domnevnega 'mleka s pretečenim rokom' je tako minimalna, da nikakor ne bi zadostovala za nikakršno proizvodnjo,“ so za Žurnal24 povedali v Ljubljanskih mlekarnah. Pravijo tudi, da če bi količine mleka s pretečenim rokom obstajale, da lahko kakovostne mlečne izdelke proizvedejo samo iz svežega mleka: "Temu v Ljubljanskih mlekarnah posvečamo posebno pozornost.“

Zakonska prepoved vračanja

Tudi če bi kdorkoli imel namen predelati mleko, ki ima pretečeni rok, je to zakonsko prepovedano, odgovarjajo iz Ljubljanskih mlekarn: "Vračanje izdelkov s pretečenim rokom trajanja v proizvodne obrate je zakonsko prepovedano, kar strogo preverjajo tudi veterinarski inšpektorji. V Ljubljanskih mlekarnah natančno preverjamo vse vhodne surovine oziroma surovo mleko, ki mora biti resnično sveže, čas od molže do sprejema v mlekarno pa mora biti čim krajši. Prav tako preverjamo, da mleko ustreza vsem določilom kakovosti, ki so predpisana z veljavno zakonodajo v Evropski uniji.“

Ali Slovenci v resnici pijemo tuje mleko?

V Sloveniji kmetje pridelajo presežek mleka, zato se naše mleko velikokrat izvaža tudi v tujino. V Ljubljanskih mlekarnah jamčijo, da so njihovi izdelki narejeni izključno iz slovenskega mleka: “V Ljubljanskih mlekarnah odkupujemo izključno slovensko mleko in pri tem količino odkupljenega mleka zadnja leta povečujemo. V letu 2017 smo odkupili 202 milijona litrov mleka. To nam ne bi uspelo brez dobaviteljev: v odkup je vključenih več kot 2000 slovenskih kmetov, ki se združujejo v 40 zadrug, od 17 večjih pa mleko odkupujemo tudi neposredno. In čisto vsi, od prvega do zadnjega, so skupaj z nami vključeni v shemo Izbrana kakovost pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo. Ta pa zagotavlja, da je vse mleko slovenskega izvora in višje kakovosti.“

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.