Zdravje > Prehrana
7860 ogledov

Kakšna je resnica o mleku

Mleko
Ali mleku brez laktoze res dodajajo sladkor? Ali manj mastno mleko res redčijo z vodo? Bi se odrasli morali odpovedati mleku? Ali mleko res redi?

O mleku krožijo številni miti in resnice. Preverili smo, kaj je res in kaj ne.

Mleku brez laktoze predelovalci ne dodajajo sladkorja, so nam zagotovili v Ljubljanskih mlekarnah. "Mleko vsebuje naravno prisoten sladkor, tako kot ga vsebuje tudi na primer sadje. Naravno prisotni mlečni sladkor se imenuje laktoza. Laktozo v izdelkih, namenjenih potrošnikom, ki imajo težave pri prebavi laktoze, s pomočjo encimov razgradimo v enostavna sladkorja glukozo in galaktozo," nam je pojasnila vodja operativnega razvoja in raziskav v Ljubljanskih mlekarnah Mateja Juvančič.

Dodaja, da je proces podoben tistemu, ki sicer poteka v našem telesu, "torej gre za nekaj naravnega".

Ker pa sta glukoza in galaktoza slajša, je mleko brez laktoze po okusu bolj sladko. "Nikakor to ne pomeni, da mu predelovalci karkoli dodajamo. To tudi pojasni, zakaj mleko brez laktoze še vedno vsebuje naravno prisoten sladkor, kar se vidi v prehranski tabeli," še pravi.

"Ne, nikoli ne uporabljamo vode"

Mnogi so prepričani, da je manj mastno mleko razredčeno z vodo. To pa nikokor ne drži, pravijo pri Ljubljanskih mlekarnah. "Osnovni postopki obdelave mleka so posnemanje, homogenizacija, tipizacija, toplotna obdelava, fermentacija in usirjanje. Opisani postopki se uporabljajo po potrebi glede na vrsto izdelka. Da ima lahko Alpsko mleko na primer 1,5 odstotka mlečne maščobe, omogočata posnemanje in tipizacija ali standardizacija," opisuje tehnolog v Ljubljanskih mlekarnah Alan Šolaja.

Mleko - Ljubljanske mlekarne | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Da dobijo mleko z 1,5 odstotka mlečne maščobe, mu po njegovih besedah odvzamejo določen delež maščobe: "Odgovor je torej ne, v mlekarnah nikakor in nikoli ne uporabljamo vode, da bi jo dodajali mleku."

Odrasli in uživanje mleka

Vsak je že slišal trditev, da odrasli ljudje nismo dojenčki ali telički in zato ne bi smeli piti mleka. Uni. dipl. inženir živilske tehnologije in klinična dietetičarka Eva Peklaj pravi drugače: "Nimamo nobenega znanstveno podprtega razloga, zakaj odrasli ne bi smeli piti mleka." Dodaja, da je mleko raztopina hranil, ki je po sestavi zelo blizu popolnemu živilu, saj vsebuje tako beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe, kot tudi vitamine A, D, E, B1, B2, vitamin C, kalcij in številne druge minerale.

mleko | Avtor: Shutterstock Shutterstock
"Ko pa govorimo o vnosu mleka in mlečnih izdelkov, moramo tega prilagoditi prehranskim in presnovnim potrebam posameznika. Pri zdravem odraslem posamezniku je primeren vnos mleka do tri enote," pojasnjuje. Ena enota je dva decilitra.

Ali mleko res redi?

"Mleko samo po sebi ne privede k razvoju prekomerne telesne mase. Ljudje pridobivajo na telesni masi zaradi pozitivne energetske bilance ob nezadostni telesni aktivnosti," nam je povedala Eva Peklaj.

Hranilo za regeneracijo

Športniki pogosto posegajo po mleku, zato nas je zanimalo, kaj o tem meni klinična dietetičarka. "Uživanje ogljikovih hidartov in beljakovin po telesni vadbi omogoči športniku, da nadomesti mišični glikogen in izboljša regeneracijo. Obrok po vadbi mora vsebovati zadostno količino ogljikovih hidratov, da napolnimo zaloge glikogena," pravi Eva Peklaj.

Ogljikovi hidrati morajo biti po njenih navodilih lahko prebavljivi, da hitro pridejo v krvni obtok in nadomestijo izgubljene zaloge. Svetuje, da vsebujejo beljakovine, ki jih zaužijete po vadbi, vse esencialne amino kisline, da preprečite propad mišične mase in začnete z regeneracijo oziroma popravilom.

"Poleg tega pa morate z obrokom po vadbi nadomestiti še s potenjem izgubljeno tekočino in elektrolite," dodaja. Mleko je na tem mestu po njenih izkušnjah zelo dobro hranilo za regeneracijo. "Če izberemo navadno mleko, moramo za uspešno regeneracijo poleg pojesti še nekaj žitaric ali kak kos sadja," svetuje.

anja.scuka@zurnal24.si
Sorodne novice