Oglaševanje
3455 ogledov

Ste utrujeni? Mogoče vam primanjkuje vitamina B12

Shutterstock
Vitamini imajo ključno vlogo pri številnih biokemičnih procesih v telesu. Ker jih telo ne more sintetizirati samo, jih lahko vnesemo le s hrano. Vitamine delimo na tiste, ki so topni v maščobah (A, D, E, K), in na tiste, ki so topni v vodi (C, B-kompleks in H).

Vsak dan bi morali v svoje telo vnesti več različnih vitaminov. Sadje in zelenjava ne vsebujeta vseh, zato jih moramo zaužiti tudi z drugimi živili. Tako se na primer vitamin B12, ki je med drugim potreben tudi za sintezo beljakovin, nahaja v živilih živalskega izvora, predvsem v rdečem mesu, drobovini, nekaterih ribah, jajcih, mleku in siru. Rastlinska živila ga vsebujejo le, če so fermentirana, kot je na primer kislo zelje.

 | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Zakaj potrebujemo vitamin B12?

Vitamin B12 ima zelo pomembno vlogo pri delovanju imunskega ter živčnega sistema, med drugim vpliva na zmanjšanje utrujenosti in izčrpanosti, prispeva k sproščanju energije pri presnovi, ima pomembno vlogo pri delitvi celic in sodeluje v procesu tvorbe rdečih krvnih celic. Poleg tega je potreben za nemoten potek mnogih presnovnih reakcij v našem telesu, ključen pa je tudi v obdobju nosečnosti in dojenja.

Dnevne potrebe po vitaminih

Otroci od 13. leta dalje in odrasli potrebujejo 3 µg vitamina B12 dnevno. Potrebe po vitaminu B12 pa se povečajo v nosečnosti in pri dojenju. Takšen vnos se lahko doseže z mešano, pestro in uravnoteženo prehrano, saj se ta vitamin nahaja predvsem v živilih živalskega izvora. MKGP generika meso Promo Oglaševanje Ženske, športniki in otroci morajo še posebej paziti na zadosten vnos železa

V spodnji preglednici je razvidna vsebnost vitamina B12 v nekaterih živilih:

 | Avtor:

*PDV: priporočeni dnevni vnosi

 | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Pomanjkanje vitamina B12

Pomanjkanje vitamina B12 se pojavi predvsem ob prehrani, ki popolnoma izključuje meso, mlečne izdelke in jajca.

Za optimalni vnos ustreznih količin vitamina B12 pa ni pomembno samo to, da uživamo živila živalskega izvora, ampak tudi to, da so ta kvalitetna. Takšno je na primer lokalno prirejeno in predelano meso, saj je njegova pot do naše mize kratka, živali pa so krmljene z več tradicionalne krme.

 | Avtor: MKGP MKGP

PROMO Slovenija Koliko beljakovinskih živil na naših krožnikih je ravno prav?
Sorodne novice