Oglaševanje
1731 ogledov

Zavarovalnica opozarja: Ne zaletite se pozimi z letnimi pnevmatikami

Zavarovalnica Triglav
Policija in zavarovalnice opozarjajo pred trki z letnimi pnevmatikami v času, ko je obvezna zimska oprema. Letna pnevmatika se v mrzlem delu leta v nobeni situaciji ne more primerjati z zimsko.

Za hladni čas leta so zimske pnevmatike veliko varnejše, saj imajo poleg opazno globljega profila in lamel za izpodrivanje snega tudi drugačno gumeno zmes, namenjeno nizkim temperaturam, opozarjajo pri naši največji zavarovalnici, Zavarovalnici Triglav. To pa podprejo tudi neodvisni testi.

Letna pnevmatika se mora namreč za dober oprijem segreti na delovno temperaturo, kar je pozimi zaradi hladne vozne površine težko izvedljivo. Pri nižjih temperaturah in v zimskih razmerah letne pnevmatike tako postanejo trše, močno se jim zmanjša oprijem. 

Zimske pnevmatike pa imajo drugačno gumeno zmed od letnih, namenjeno nizkim temperaturam. Zimska pnevmatika je mehkejša in s tem bolj udobna ter varna, saj ima boljši oprijem na hladni površini. Povedano drugače: na hladnem asfaltu bo zavorna pot neogrete letne pnevmatike bistveno daljša od poti ustrezne zimske pnevmatike.

Kako najlažje preveriti, ali imate na vozilu zimsko ali letno gumo?

Vsaka pnevmatika ima oznako. Te oznake najdemo na bočnici pnevmatike. Oznaka M+S v kombinaciji s snežinko ali snežinko v gori vam pove, da gre za zimsko pnevmatiko. Če snežinke ni, gre za letno pnevmatiko. Celoletne pnevmatike imajo štiri simbole, in sicer: dežni oblak, sonček, list in snežinko.

Guma, pnevmatika, zima | Avtor: Profimedia Profimedia

Kdaj zavarovalnica krije škodo in kdaj ne?

V Zavarovalnici Triglav pojasnjujejo, da so z vidika avtomobilskega zavarovanja zimske pnevmatike pomembne za varno vožnjo v zimskih razmerah. Vozite varneje in lažje ste kos razmeram v prometu. To pomeni tudi veliko manj skrbi, manj možnosti za prometno nesrečo, brez katere obdržite vse bonuse in avtomobilsko zavarovanje se vam ob podaljševanju ne bo podražilo. Če se nesreči kljub ustreznim zimskim pnevmatikam niste mogli izogniti, pa bo zavarovalnica krila nastalo škodo, saj je bilo vozilo ustrezno opremljeno.

Pri obveznem zavarovanju avtomobilske odgovornosti (AO) velja, da če povzročite prometno nesrečo, zavarovalnica oškodovancu, ki je utrpel škodo, izplača odškodnino. Zavarovalnica pa lahko od vas zahteva regres, če niste bili ustrezno opremljeni za vožnjo v zimskih razmerah in se je zaradi tega zgodila nesreča.

Tudi pri zavarovanju avtomobilskega kaska velja, da zavarovalnica lahko zavrne izplačilo škode, če je ta nastala zaradi neustrezne zimske opreme. Tako na primer škoda ne bi bila krita, če vozite po zasneženem cestišču z letnimi pnevmatikami in zaradi tega zdrsnete.

Kaj pravi zakon?

Zakon o pravilih cestnega prometa pravi, da mora biti vaše vozilo od 15. novembra do 15. marca opremljeno s predpisano zimsko opremo. To pomeni 4 zimske pnevmatike z oznako "M+S" ali ''M.S'' ali ''M&S'', minimalna globina profila pnevmatik pa mora biti 3 mm. Zakon sicer v omenjenem obdobju dovoljuje poletne pnevmatike, a le, če so opremljene s snežnimi verigami, ustrezno velikimi za vaše vozilo.

avto sneg zima | Avtor: Profimedia Profimedia

V Zavarovalnici Triglav pojasnjujejo, da seveda to ne pomeni, da zavarovalnica odkloni vsak tak škodni dogodek, le zato, ker se je zgodil v zimskih razmerah ob neustrezni zimski opremi. Zavarovanje bo vseeno pokrilo škodo, ki nikakor ni povezana z neustreznimi pnevmatikami oziroma z neuporabo zimske opreme. Poglejmo na primeru: Če je škoda nastala na zasneženi cesti, ko je z brežine v vaše vozilo z letnimi pnevmatikami priletelo drevesno deblo, potem bo škoda krita. Škoda namreč ni nastala zaradi neustrezne zimske opreme.

Ne čakajte, da se pnevmatika obrabi na tri milimetre

Na zavorno pot in sam oprijem zelo vpliva tudi globina profila. Čeprav je za zimsko pnevmatiko po predpisih dovolj, da ima najmanj tri milimetre profila (meri se v sredini oboda pnevmatike, ne na robovih!), pa strokovnjaki toplo priporočajo, da zimske pnevmatike z novimi zamenjate že prej, saj je tako majhen profil premalo za učinkovit oprijem, ko je na cesti sneg.

Tvegate kazen 500 evrov in 5 kazenskih točk

Na zimsko opremo vozila pa so zelo pozorni tudi policisti. Če v obdobju, ko je zimska oprema po zakonu obvezna, ali pa izven njega, ko vladajo zimske razmere, vozite brez zimske opreme, vas lahko policija kaznuje z globo v višini 40 evrov. Če zaradi pomanjkljive ali neustrezne zimske opreme ustavite ali celo ovirate promet, lahko kazen znaša tudi do 500 evrov in 5 kazenskih točk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.