Oglaševanje
11374 ogledov

Tako veliko škodo vam lahko na domačem pragu povzročijo mali glodavci

Glodavci v avtomobilu Profimedia
Kune in glodavci lahko predstavljajo veliko težavo za vaš avtomobil. V številnih primerih povzročijo veliko materialno škodo, tudi do 1.500 evrov na vozilo. Težava je še večja v mrzlih dneh, ko jim vaš avtomobil predstavlja toplo zavetje.

Obstaja nekaj načinov, da se zaščitite pred škodo.

V hladnejših dneh ne škodi, če večkrat pogledate pod pokrov vašega avtomobila, saj se lahko zgodi, da boste pod njim zagledali pogrizene kable. Ti namreč pogosto postanejo poslastica kun in drugih glodavcev.

Kune in drugi glodavci se namreč radi zatečejo pod pokrove vozil, kjer je prijetno toplo, všeč pa jim je predvsem plastična izolacija električnih kablov, ki jih v igri radi obgrizejo ali pa si s tem naredijo več prostora. Najbolj dejavni so glodavci in kune jeseni, ko jih pogosto najdemo v prostoru okrog avtomobilskega motorja, kjer jim je bolj toplo.

Kako preprečiti škodo zaradi kun in glodavcev? 

Ljudje se sicer s kunami in glodavci spopadajo na različne načine. Na trgu so na voljo elektronske naprave, ki naj bi jih z zvokom določenih frekvenc odganjale, a njihovo delovanje ni zares potrjeno. Nekateri lastniki vozil živali poskušajo odgnati tudi z neprijetnimi vonjavami, a strokovnjaki opozarjajo, da se živali nanje hitro navadijo. Primeri iz prakse tako potrjujejo, da se je živali, ko se te enkrat pojavijo pod motornim pokrovom, težko znebiti.

Kune namreč z grizenjem gumijastih in plastičnih delov okrog motorja lahko povzročijo kar nekaj škode, ki lahko privede tudi do resnih okvar vozila. Največkrat se lotijo vžignih kablov, izolacije kablov, cevi hladilnega sistema in sistema za čiščenje vetrobranskega stekla, drugih cevi iz plastike, gumijastih tesnilnih manšet gredi in volana ter materialov za izolacijo pred hrupom in toploto.

Glodavci v avtomobilu | Avtor: Profimedia Profimedia

Škoda je lahko tudi zelo visoka

Pogrizeni vžigni kabli lahko povzročijo motnje v delovanju motorja, ki lahko, če se jih ne odpravi, vodijo do poškodb katalizatorja. Zaradi pogrizenih manšet lahko pride do vdora vode in umazanije v sklope, kar vodi do prehitre obrabe gredi, zglobov in drugih delov pogonskega ali krmilnega sklopa, zaradi pogrizenih cevi hladilnega sistema lahko pride do izgub hladilne tekočine in pregretja motorja, medtem ko lahko pregrizena podtlačna cevka pomeni izgubo moči motorja, ki ga sistem preklopi v zasilno delovanje. V vsakem primeru so lahko posledica obiska glodavcev draga popravila.

Tudi cenilci v Zavarovalnici Triglav opažajo, da ne gre za zanemarljivo težavo. V naši največji zavarovalnici ocenjujejo, da je, če žival poškoduje zgolj obloge, strošek popravila sicer relativno nizek, to je med 100 in 200 evri, če pa pregriznejo oziroma poškodujejo kable ali cevi, potem se lahko številka precej poviša in je med 1.000 in 1.500 evri. V najbolj črnem scenariju pa zaradi visoke napetosti obstaja celo nevarnost požara.

Tovrstna škoda se lahko ponavlja iz leta v leto. Cenilci pravijo, da so že imeli stranke, ki so morale zaradi enake težave večkrat popravljati vozilo.

Preventivni nasvet Zavarovalnice Triglav

Za preventivo lahko poskrbite tudi sami. Če ste opazili, da se v bližini vašega vozila zadržujejo kune, preverite, če so bile živali tudi pod pokrovom vašega vozila, potem pa dobro očistite tako vozilo kot motor. Vonj, ki ga kune pustijo v motorju, namreč privlači druge kune.

Ford ecosport dizel | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ne pozabite na zavarovanje

Da bi se izognili plačilu tako visokih zneskov v primeru škode, je zagotovo smiselno razmisliti o sklenitvi delnega kasko zavarovanja. Kombinacija D delnega kasko zavarovanja Zavarovalnice Triglav – divjad in domače živali – ni namenjena le kritju škode, ki nastane ob trku z divjadjo.

Krije tudi škodo na zavarovanem vozilu, ki nastane z neposrednim dotikom divjadi ali domačih živali – torej tudi škodo, ki vam jo v motorju povzročijo miši, kune ali mačke.

Dobra novica je vsekakor ta, da pri delnem kasku ni odbitne franšize. To pomeni, da vam ni treba plačati dela nastale škode na lastnem vozilu, ko je škoda manjša ali enaka franšiznemu znesku. Obenem pa v primeru škode ne izgubite že pridobljenega bonusa pri plačilu zavarovalne premije splošnega kaska. Kombinacijo D lahko sklenete tudi brez splošnega kaska.

Komentarjev 2
  • Toma 18:38 03.november 2022.

    Ni problema, mama fotra sosedske mačke pa je obramba zagotovljena ;-)