Takšni podatki prihajajo s Hrvaške. Kako je to mogoče?

Foto: Epa Covid-19, Hrvaška
Foto: Epa Covid-19, Hrvaška
Slovenija ima najslabšo epidemiološko sliko v regiji, čeprav so naše šole najdlje zaprte - enako je z drugim zaprtjem javnega življenja. Trenutna 14-dnevna incidenca bolezni na Hrvaškem je 216 na 100.000 prebivalcev - v Sloveniji 892.
Oglej si celoten članek

Direktor Hrvaškega inštituta za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak je danes poudaril, da je Hrvaška v zadnjih sedmih dneh v primerjavi s prejšnjim tednom zabeležila 20-odstotno zmanjšanje števila novih okužb - ( za primerjavo, Slovenija 11-odstotno).

Covid-19 "Razmere se ne izboljšujejo kot pred enim tednom"

Trenutna 14-dnevna incidenca bolezni na Hrvaškem je 216 na 100.000 prebivalcev - V Sloveniji 892.

V zadnjih 24 urah so  ob 2423  testiranjih zabeležili 134 novih primerov okužbe z virusom SARS-CoV-2, to je celo najmanjše število kar je najmanjše število novih primerov od konca septembra.

Največ novih okužb na območju Zagreba, kjer so zabeležili 40 okužb. V istrski županiji pa v minulih 24 urah celo niso beležili nove okužbe.

bolj nalezljiv, bolj smrten Tako bo Slovenija ukrepala proti angleškemu sevu koronavirusa

V državi je sedaj 2519 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom - pri nas 18.358.

Razmišljanje o rahljanju ukrepov

Pri sosedih zdaj razmišljajo o odpiranju športnih dvoran in telovadnic, kot tudi o vrnitvi pouka v šolah tudi za učence višjih razredov osnovne šole. Gostinci pričakujejo, da bo vlada omogočila, da bi tudi bari podobno kot drugi gostinski lokali lahko prodajali vsaj kavo za s sabo. Novega, angleškega seva v tej državi še niso zaznali, Capak je ob tem povedal, da je novi sev vse bližje, po njegovem "tako še ni čas za veliko sproščanje ukrepov."

Slovenija ima najslabšo epidemiološko sliko v regiji, čeprav smo so naše šole najdlje zaprte, kar velja tudi za drugo ukrepe glede zaprtja javnega življenja. 

Ob ponedeljkih so sicer običajno nižje številke novih primerov okužbe, saj ob koncih tedna izvedejo manj testiranj kot ob delovnikih. Če so včeraj na Hrvaškem nazadnje zabeležili 134 novih primerov okužb, smo jih v Sloveniji 293. 

Epidemiološko stanje v regiji glede na 14 - dnevno incidenco preverite na spodnjem zemljevidu Sledilnika-19. 

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 09:47 28. Januar 2021.

    Normalno, če testiraš manj ljudi, je tudi nižje število okuženih.

  • 07:23 26. Januar 2021.

    Kako je bilo pa z zasebnim življenjem na Hrvaškem v primerjavi s Slovenijo?

  • 21:44 25. Januar 2021.

    Se sprasujete zakaj je taksna razlika? Ker se v Slo opravi cca 68.000 testov, na Hrv pa nekaj vec kot …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.