Takšno je trenutno stanje po Evropi in svetu

Foto: Epa
Foto: Epa
V Sloveniji večina regij ostaja v rumeni oziroma oranžni fazi.
Oglej si celoten članek

Kot je na novinarski konferenci vlade povedala Irena Grmek Košnik, epidemiologinja iz območne enote NIJZ v Kranju, se položaj v Evropi izboljšuje. V 25 državah so trendi stabilni ali padajoči, le na Irskem, v Latviji in Litvi stopnja okužb še narašča.

Foto: Vlada RS Primerjava po svetu; covid

"Svetovna zdravstvena organizacija je do 10. maja 2021 poročala o 157.973 438 potrjenih primerih okužb in 3.288 455 smrti. Vzpodbudno pa je, da smo v tem obdobju že uporabili 1.206.243.409 doz cepiv," je dejala. Največ, 64 milijonov okužb, je bilo zabeleženih v ZDA , sledi Evropa (53 miljonov), Bližnji vzhod (9,5 miljona), Afrika (3,4 miljona), Zahodni Pacifik (2,6 miljona). Po mnenju epidemiologinje Grmek Košnik so te številke še podcenjene.

"Stopnje okužb so odvisne od več dejavnikov, tudi stopnje testiranja, evropske države veliko testiramo. Največjo stopnjo testiranja ima Danska, sledi Ciper, Avstrija, Češka in Slovenija."

Foto: Vlada RS Covid-19 po svetu

Tudi smrtnost ostaja v večini držav stabilna ali pada, le na Hrvaškem in v Litvi se je v zadnjem obdobju povečala. V Sloveniji večina regij ostaja v rumeni oziroma oranžni fazi.

Kar se tiče promocije cepljenja, je po mnenju epidemiologinje vsaka cepljena oseba ambasador cepljenja. "Vsakodnevno prejemam klice svojih znancev, sorodnikov in sem tako tudi sama ambasadorka cepljenja," je dejala. 

V strokovni skupini so včeraj predlagali sproščanje ukrepov, je potrdila Grmek Košnik, a bo več podrobnosti predstavila vladna strokovna skupina.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.