Zdravje
553 ogledov

Takšno je trenutno stanje po Evropi in svetu

covid-19 Epa
V Sloveniji večina regij ostaja v rumeni oziroma oranžni fazi.

Kot je na novinarski konferenci vlade povedala Irena Grmek Košnik, epidemiologinja iz območne enote NIJZ v Kranju, se položaj v Evropi izboljšuje. V 25 državah so trendi stabilni ali padajoči, le na Irskem, v Latviji in Litvi stopnja okužb še narašča.

Primerjava po svetu; covid | Avtor: Vlada RS Vlada RS

"Svetovna zdravstvena organizacija je do 10. maja 2021 poročala o 157.973 438 potrjenih primerih okužb in 3.288 455 smrti. Vzpodbudno pa je, da smo v tem obdobju že uporabili 1.206.243.409 doz cepiv," je dejala. Največ, 64 milijonov okužb, je bilo zabeleženih v ZDA , sledi Evropa (53 miljonov), Bližnji vzhod (9,5 miljona), Afrika (3,4 miljona), Zahodni Pacifik (2,6 miljona). Po mnenju epidemiologinje Grmek Košnik so te številke še podcenjene.

"Stopnje okužb so odvisne od več dejavnikov, tudi stopnje testiranja, evropske države veliko testiramo. Največjo stopnjo testiranja ima Danska, sledi Ciper, Avstrija, Češka in Slovenija."

Covid-19 po svetu | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Tudi smrtnost ostaja v večini držav stabilna ali pada, le na Hrvaškem in v Litvi se je v zadnjem obdobju povečala. V Sloveniji večina regij ostaja v rumeni oziroma oranžni fazi.

Kar se tiče promocije cepljenja, je po mnenju epidemiologinje vsaka cepljena oseba ambasador cepljenja. "Vsakodnevno prejemam klice svojih znancev, sorodnikov in sem tako tudi sama ambasadorka cepljenja," je dejala. 

V strokovni skupini so včeraj predlagali sproščanje ukrepov, je potrdila Grmek Košnik, a bo več podrobnosti predstavila vladna strokovna skupina.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice