Zdravje
1088 ogledov

Odobrili cepivo proti covid-19 za stare med 12 in 15 let

Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo Epa Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo
Ameriška FDA odobrila cepivo Pfizer in BioNTech proti koronavirusu za stare od 12 do 15 let

Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je v ponedeljek odobrila izredno uporabo cepiva podjetij Pfizer in BioNTech proti novemu koronavirusu tudi za najstnike, stare od 12 do 15 let. To je prvo cepivo v ZDA, ki je dovoljeno za omenjeno kategorijo prebivalstva.

cepljenje Slovenija Kaos pri naročanju na cepljenje

Pfizer je pred mesecem dni sporočil, da njegovo cepivo proti koronavirusu, ki je odobreno za starejše od 16 let nudi zaščito tudi mlajšim osebam. Do jeseni naj bi bilo cepivo Pfizerja odobreno tudi za mlajše od 12 let.

Objavili izzide študije

Pfizer je marca objavil izide študije na 2260 prostovoljcih, starih od 12 do 15 let, ki je ugotovila, da med tistimi, ki so dobili cepiva, ni bilo okužb, pri tistih, ki so dobili placebo, pa so našteli 18 okužb.

Cepivo AstraZeneca Slovenija Stop za AstraZeneco. Kaj to pomeni za tiste, ki čakajo na drugi odmerek?

Stranski učinki cepiva so pri mladih podobni tistim pri starejših. To so bolečina, vročina in slabost, še posebej po drugem odmerku. Študijo na starih od 12 do 17 let izvaja tudi Moderna, rezultati pa bodo na voljo do poletja.

V ZDA uporabljajo še cepivi Moderne in Johnson & Johnsona, vendar za starejše od 18 let. Za izredno dovoljenje za cepivo za mlade od 12 do 16 let bo kmalu zaprosila tudi Moderna.

Cepili bi pred začetkom šolskega leta

Odločitev FDA pomeni, da bodo lahko v ZDA pred začetkom naslednjega šolskega leta jeseni cepili tudi srednješolce in starejše osnovnošolce.

Jelko Kacin Slovenija Zdravje Kacin: Kdor bo rekel 'ne' AstraZeneci, bo moral ...

Pfizer in BioNTech izvajata študijo tudi na otrocih starih od šest mesecev do 12 let, rezultati pa bodo znani poleti. Pfizer namerava v ZDA še ta mesec zaprositi tudi za trajno dovoljenje za svoje cepivo za stare nad 16 let.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • jakec1575 14:36 11.maj 2021.

    Trajno dovoljenje. To je pa povsem druga igra. Ceprav je nelogicno cepiti otroke, kje je obolevnost takorekoc nicna

Sorodne novice