Slovenija
4362 ogledov

Kaos pri naročanju na cepljenje

cepljenje Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani
Zaradi novega portala zVem pri naročanju na cepljenje velika zmeda.

"Dobila dva SMS-a za prvi odmerek, isti datum, en termin ob 16.10, drug termin 16.26"


"Včeraj dobil SMS za prvo cepljenje, čeprav sem bil že cepljen 2x."
 

"Sem že cepljen. Danes v roku 15 minut dobil dva SMS od ZD LJ za isti dan, dve različni uri. En se je glasil na Priimek Ime, drugi na Ime DrugoIme Priimek. Pa so se v ZD LJ hvalili, kako njihov sistem ful dobro dela."

To je le nekaj sporočil o vabilih na cepljenje, ki jih te dni najdemo na družbenih omrežjih. Po tem, ko je v četrtek vlada aktivirala nov portal za prijave na cepljenje zVem, je zavladal popolni kaos.

Koliko že prijavljenih se je ponovno prijavilo, ni znano

Na portal zVem se je doslej prijavilo 52 500 ljudi. Koliko je takih, ki so se na zVem prijavili, čeprav so se prijavili že pri osebnem zdravniku ali na eUpravi, ni znano. Minister za zdravje Poklukar je v četrtek sicer poudaril, da tistim, ki so se že prijavljeni, ni treba oddajati nove vloge in zagotovil, da bodo že opravljene prijave na e-Upravi prenešene na nov portal.

"Zaneslivost pri portalu zVem stoodstotna"

"V nadaljevanju pričakujemo, da se bodo podatki tega portala s podatki cepilnih centrov še dodatno uparili, tako, da bo bomo na koncu imeli enoten nacionalni portal oseb, ki se želijo cepiti," je danes povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar. Minister Poklukar je napovedal, da bodo podatki sinhronizirani v dveh tednih. 

"Portal zVem je nacionalni portal, na njem se zbirajo prijave na cepljenje na nacionalni osnovi. Vsi ostali izvajalci, 61 zdravstvenih domov po Sloveniji, je v tem času razvilo svoje rešitve, svoje aplikacije. Težave, ki se pojavljajo, so najverjetneje povezane s tem, da ti izvajalci še niso prrenesli podatkov na zVem, kajti pri zVem je zaenkrat zanesljivost glede tega, da bodo osebe klicane samo enkrat na en termin, praktično stoprocentne," pravi Vindišar. 

ZD Ljubljana: Za upajenej podatkov bi morali ustaviti cepljenje

Medtem v ZD Ljubljana poudarjajo, da kot največji cepilni center v državi ne bodo mogli čez noč pristopiti na nov sistem naročanja in vabljenja pacientov. 

"Dejstvo je, da ZD Ljubljana že ima vzpostavljen lasten sistem za centralno naročanje in vabljenje pacientov na cepljenje z ogromno bazo podatkov," poudarjajo pri ZD Ljubljana. Uparjanje podatkov iz njihovega trenutnega sistema na zVem, je možna le preko izmenjave podatkov s pomočjo Excel datotek. "To je sicer možno, vendar če želimo temu slediti, moramo organizirati proces in ustaviti cepljenje za določeno število dni," pravijo v ZD Ljubljana. 

 

Komentarjev 9
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 08:39 11.maj 2021.

    Vse je stvar organizacije in koordinacije. Kdo je že nacionalni koordinator??? Le dobre denarje služi na ta račun.

  • Stane Adamič 16:28 10.maj 2021.

    Nobenega kaosa NI, je pa res, da levi mediji delaate vse, da bi do kaosa prišli. Na vsakem koraku rušite napore te vlade.

  • Kirka 15:53 10.maj 2021.

    "V nadaljevanju pričakujemo, da se bodo podatki tega portala s podatki cepilnih centrov še dodatno uparili, tako, da bo bomo na koncu imeli enoten nacionalni portal oseb, ki se želijo cepiti." Kaj pa je ta hotel povedati? Podatki se bodo ...prikaži več uparili? Ali se bodo poenotili ali podvojili? Uparjena pamet.