Slovenija
7248 ogledov

Nova aplikacija za cepljenje le uro po predstavitvi klecnila

Janez Poklukar
1/2
Vlada RS
Minister za zdravje je predstavil aplikacijo, prek katere se lahko odslej naročamo na cepljenje.

Le kakšno uro po novinarski konferenci, na kateri je minister za zdravje Janez Poklukar predstavil novo aplikacijo za prijave na cepljenje, je ta prenehala delovati, vmes je spet delovala, nato prijave spet niso bile možne.

Mlajši od 50 let bodo cepljeni glede na vrstni red prijav

Najevrjetneši razlog je naval na prijave po tem, ko je predsednik vlade Janez Janša sporočil, da bo vponedeljek steklo tudi cepljenje vseh odraslih pod 50 let starosti, prednost bodo še vedno imeli starejši od 50 let in kronični bolniki, vendar se zdaj na cepljenje lahko prijavijo tudi mlajši. "Spletna prijava upošteva prednostne kriterije vsakega uporabnika in ga v skladu z veljavno strategijo umesti na seznam pri izvajalcu cepljenja," so sporočili tudi z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.
Kot je potrdil Poklukar, bodo mlajši od 50 let, brez prednostnih kriterijev, cepljeni glede na vrstni red prijav. 

Prijava v štirih korakih

 Aplikacija na portalu zVEM, ki jo najdete na tej povezavi, je po ocenah ministra podlaga za vse nadaljnje procese, zahteve, ki jih bo pred nas postavljala epidemija ali življenje. Prijave na cepljenje v aplikacijo, so možne od danes. 

 | Avtor:

Prijava poteka v štirih korakih: identifikacija, vpis naročila, oddaja naročila in potrditev preko kode, ki jo boste dobili prek SMS sporočila.

Digitalno potrdilo za to ne bo potrebno. Podlaga za preverjanje identifikacije so EMŠO, številka zdravstvenega zavarovanja pri ZZZS, telefonska številka in elektronska pošta. Vnesti bo treba tudi začetnice imena in priimka.

Naročilo je možno oddati tudi za druge

Naročilo je možno oddati oddate zase in tudi za druge osebe. Ker nimajo vsi telefonov, družbenih omrežij ali interneta, lahko namesto njih prijavo opravi oseba, ki je zaupanja vredna. To naročilo lahko v imenu nekoga drugega odda tudi cepilni center in osebni zdravnik.

Ko boste vpisali vse potrebne podatke, lahko še enkrat preverite njihovo pravilnost, nato naročilo na cepljenje oddate. Na telefon boste prejeli SMS s kodo, ki jo boste morali vpisati, da dokončno potrdite prijavo.

Po Pokljukarjevih beseda bo oseba, ko bo zaključila s prijavo, jasno vedela, da jo je opravila s tem, ko bo dobila potrdilo o naročilu in mesto, lokacijo cepilnega centra. O terminu cepljenja bo obveščena iz cepilnega centra, obvestilo bo dobila preko sms sporočila. 

Tisti, ki bodo v postopku naleteli na težave, bodo v prihodnjih dneh prejeli klic iz cepilnega centra. "Če v samem portalu začnete z izvajanjem prijave, ne uspete pa priti do konca, bo o vaših namenih obveščen cepilni center. Ta bo preveril, zakaj je prišlo do tega, da niste uspeli zaključit prijave. Na ta način bomo zagotovili, da tudi starejši, ki morda res zadnji korak težje opravijo v celoti, ne bodo spregledani in bodo ustrezno uvrščeni na sezname," poudarja Pokljukar. 

Cepilnega centra ne bo mogoče izbirati

Na podlagi podatka o izbranem osebnem zdravniku - podatek je shranjen v centralnem registru - se bo naročilo pacienta prikazovalo članom tima izbranega osebnega zdravnika in cepilnega centra. 

Zainteresirani ne bodo mogli izbirati cepilnega centra, ta je določen glede na lokacijo izbranega zdravnika. Tisti brez izbranega zdravnika bodo določeni po občini prebivališča, tisti, ki nimajo stalnega prebivališča pa po občini delodajalca. "Vsi, ne glede na status, morajo imeti enake možnosti in pravico, da pristopijo k cepljenju kot vsi ostali," pri tem izpostavlja minister. 

Prijavo bo ocenil osebni zdravnik

Prednostni kriteriji pacienta, ki vplivajo na razporeditev cepljenja, se bodo določali na podlagi podatkov centralnega registra, podatkov o pacietih, na podlagi osebnega zdravnika ali na podlagi opisa zdravstvenega delavca. "To zadnje je predvsem zato, če bi prebivalec izpolnil naročilo, njegov zdravnik pa bi opazil, da ni uvrstil prednostne kategorije. To lahko zdravnik še vedno spremeni," pojasnjuje Pokljukar.  

Portal zVEM bo zagotavljal tudi avtomatski prikaz naročil za druge odmerke cepiv in skrbel tudi za brisanje naročil oseb, ki so že polno cepljene. "Poudarim naj, da s tem, ko zagotavljamo ta poenoten proces na nacionalnem nivoju, zmanjšujemo možnosti za napake."  Prijavijo se lahko tudi prebolevniki, a bo termin cepljenja prilagojen njihovemu statusu, torej bodo cepljeni kasneje. 

Možnost odjave

Prijavljeni v aplikacijo ne bodo dobili okvirnega termina cepljenja, saj bi to bilo ta trenutek zavajajoče glede na nepredvidljivost dobav, je pa to njihov cilj, pravi Poklukar. Preko aplikacije pa se bo mogoče tudi odjaviti oz. odpovedati termin za cepljenje, v primeru, da imamo v terminu, ki so ga predvideli, obveznosti. Če smo že prijavljeni preko kakšnega drugega seznama, se naše prijava ne bo podvajala, zato je minister tistim, ki niso prepričani, ali so na cepljenje že prijavljeni, ponovno izpolnijo prijavo.

14-dnevo prehodno obdobje

Doslej so posamezni cepilni centri vodili svoje sezname, zdaj pa jih bodo po ministrovih besedah poenotili. Zaradi možnosti nezdružljivosti z novo aplikacijo, je predvideno 14-dnevno prehodno obdobje, v katerem bodo sezname poenotili in spravili na isti imenovalec.

V cepilnih centrih bodo vse, ki jih ne morejo doseči preko mobilne aplikacije ali preko SMS-a, klicali na cepljenje. Še vedno se lahko starejši, ki niso vešči uporabe aplikacij, naročijo preko telefonskega klica osebnemu zdravniku ali cepilnemu centru. 

Cepilni centri bodo kapacitete cepljenja brez večjih težav povečali za dvakrat do trikrat, nekateri so zmožni tudi dodatnega povečanja, je zatrdil Poklukar. Cepljenje je v skladu s strategijo možno tudi v ambulantah, ali pa prebivalce cepijo mobilne enote. 

Že prijavljenim se na novo ni treba prijavljati

Vsem, ki so se prijavili na cepljenje preko osebnega zdravnika ali na cepilnem mestu, ne bo treba oddajati nove prijave. Hrati z uvedbo te nove poti naročanja se ukinjajo prijave na cepljenje preko e-uprave.Že opravljene prijave na e-Upravi so že prenesene v novo aplikacijo, pravi minister Pokljukar. Vsi, ki so prijavljeni na e-upravi, bodo v teh dneh tako dobili sms za potrditev njihove mobilne številke, Tisti, ki niso oddali svoje telefonske številne, bodo sporočilo prejeli preko elektronske pošte. 

"Potrditev interesa je potrebna zato, da bo priznan datum prijave iz e-uprave in da bo cepilni center lahko kontaktiral osebo," poudarja Pokljukar in dodaja, da vsi, ki so se že naročili na cepljenje pri zdravniku, pri cepilnem centru ne bodo ponovno potrebovali vpisovati svojih podatkov in se naročati.

"Do zelene faze še kar nekaj tednov"

"V zadnjih dneh opažamo počasno, a relativno konstantno upadanje dnevno pozitivnih prebivalcev s koronavirusom. Kljub temu lahko trdimo, da smo na platoju in da nas do zelene faze čaka še kar nekaj tednov," pravi minister za zdravje Janez Poklukar in dodaja, da so bolnišnice še vedno relativno polne: "V zadnjih dneh je sicer opaziti trend upadanja hospitaliziranih, še vedno so visoko obremenjene enote intenzivnih terapij. To pomeni, da je zdravstvo še vedno močno obremenjeno. Zaradi tega težko sproščamo vse ostale zdravstvene programe tako, da bi polno delovali."

Za epidemiološko situacijo smo odgovorni vsi. Nihče ga ne more premagati sam. Vse prebivalce Poklukar zato prosi za potrpežljivost in sodelovanje: Upoštevajmo ukrepe in se cepimo.

"V tej zadnji, a vseeno enako pomembni etapi kot vseh dosedanjih, prosim za pomoč. Pomembno je, da se prebivalstvo precepi," ljudi prosi minister.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • krucefiks 21:40 07.maj 2021.

    Pa še v Žalah se rezervirajte prej

  • Avatar Leon
    Leon 12:33 06.maj 2021.

    Kdo bo sedaj zaslužil na račun aplikacij ? https://necenzurirano.si/clanek/aktualno/predstavljamo-vam-komunikatorja-za-cepljenje-urosa-urbanije-870589