Slovenija
10241 ogledov

Stop za AstraZeneco. Kaj to pomeni za tiste, ki čakajo na drugi odmerek?

Bojana Beović
1/5
Vlada RS
"Zaradi novih spoznanj se pri cepljenju neprestano spreminjajo pristopi. Ne bi bilo prav, če jih tudi v Sloveniji ne bi upoštevali," poudarja Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine za cepljenje.

Cepivo AstraZenece je po njenih besedah možno uporabljati tako, da se z drugim odmerkom cepi 4 do 12 tednov po prvem cepljenju. Takšna so navodila Evropske agencije za zdravila (Ema). Kasnejše raziskave so pokazale, dodaja Beovićeva, da je cepivo bolj učinkovito, če oseba dobi drugi odmerek po 12 tednih.

"Cepivo AstraZenece je zelo učinkovito že po prvem odmerku. Tudi Ema navaja, da zaščita nastane že po treh tednih po prvem odmerku. Ta zaščita ostane enako dobro vsaj tri mesece, zato drugi odmerek svetujemo po treh mesecih," pojasnjuje.

Ko človek covid preboli, je kar nekaj časa imun. "Cepljenje teh oseb je smiselno šele, ko pričakujemo, da se bo imunost zaradi prebolelosti bolezni zmanjševala. Za zdaj je to po 6 do 8 mesecih. V času, ko je imunost po prebolelosti še prisotna, je smiselno cepljenje samo z enim odmerkom. Saj bolezen deluje kot prvi odmerek, z dejanskim cepljenem ga le spodbudimo. Kasneje, po osmih mesecih, o imunosti nismo več prepričani, zato svetujemo cepljenje z dvema odmerkoma," pravi Beovićeva.  

Novice: Nov zakon: bo cepljenje obvezno in globe višje? - Cepljenje | Avtor: Epa Epa

Zelenega digitalnega potrdila oziroma cepilnega potnega lista še ni, upamo lahko, da bo tudi politika na evropski ravni upoštevala ta navodila stroke, poudarja Beovićeva in pojasnjuje, da se Slovenija z nekaterimi sosednjimi državami dogovarja, da bo za prehod meje dovolj že eno cepljenje.

Dejstvo je, da se je Evropska unija odločila, da ne bo več kupovala cepiva AstraZenece, zato se poraja vprašanje, ali bo v Sloveniji dovolj cepiva za drugi odmerek vsem. "Trenutno je na voljo še 49 tisoč odmerkov AstraZenece, v maju in juniju je zagotovljenih še 96 tisoč odmerkov. Trenutno potrebuje drugi odmerek 133 tisoč ljudi, zato ni bojazni, da bi cepiva zmanjkalo," miri šefica svetovalne skupine za cepljenje.

Dejstvo, da EU ne bo več nadaljevala s pogodbami z AstraZeneco, je lahko problematično le, če drugih cepiv ne bo dovolj. Je pa dejstvo, da se povečuje proizvodnja pri Pfeizer/BionTechu.

cepljenje | Avtor: Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani Saša Despot

"Pričakujemo tudi dve novi cepivi: beljakovinsko cepivo Novavac in mRNA cepivo Curevac. Pričakujemo tudi registracijo ruskega cepiva Sputnik 5, ki se uporablja že v enem odmerku. Ustavitev pogodb z AstraZeneco je le malo problematično, saj so vektorska cepiva, kot je cepivo AstraZenece, manj zanimiva za tretje odmerke, ker se proti vektorju, to je nosilnemu virusu, razvije imunost, to pa zmanjšuje kakovost odgovora na cepivo," še dodaja.  

Cepljenje proti covid-19 že kaže učinkovitost tudi v Sloveniji. Zmanjšuje se pogostost bolezni zlasti pri starejših. Ob ukrepih, ki so trenutno v veljavi, zadošča že 50-odstotna precepljenost. "Seveda si želimo dodatnega sproščanja ukrepov, zato bo potrebna večja precepljenost, ki bo zagotovila kolektivno imunost, kar se zgodi pri 70 do 80 odstotkih cepljenega prebivalstva. Do takrat si normalnega delovanja kulture, športa, turizma in drugega lahko varno zagotovimo z upoštevanjem kratice PCT. Če se želimo družiti z drugimi ljudmi, moramo biti prebolevniki, biti cepljeni ali pa imeti negativen test," je jasna Beovićeva.

Komentarjev 6
 • Wendi_Perez 15:06 11.maj 2021.

  Odkar sem začel delati na spletu 0d doma, zaslužim 95 USD na uro. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje in dostop do interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

 • suineg7878 07:25 11.maj 2021.

  "Kaj to pomeni za tiste, ki čakajo drugi odmerek..." Pomeni, da se združijo in vložijo skupinsko odškodninsko tožbo proti VSEM, ki so se včeraj govorili, da so VSE vakcine varne, proti tistemu (komisija EU, ki je dala vsem proizvajalcem cepiv ...prikaži več imuniteto) da je Astra varna... Kaj vam ni jasno? :)

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 00:40 11.maj 2021.

  Vlada, z najbolj butasto strokovno ekipo za covid na svetu, zadevi z cepljenjem ni kos. Ko bi vsaj že končno priznali, da ne povzročijo še večje škode kot so jo že storjena.