Slovenija
15269 ogledov

Novi podatki: Odlične novice, dosegli smo pogoje za rumeno fazo!

Covid-19 Epa
Potrjenih okužb je za 45 odstotkov manj kot pred enim tednom.

Ob 3.642 opravljenih PCR testih je bilo včeraj potrjenih 491 novih okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež pozitivnih 13,5 odstoten. 

Opravljenih je bilo tudi 43.620 hitrih testov, a podatkov o tem, koliko je pozitivnih, ni. Število aktivnih primerov se je zmanjšalo na 8.632. 

V primerjavi s preteklim ponedeljkom, ko so potrdili 893 novih okužb z virusom sars-cov-2, to predstavlja več kot 45 odstoten padec, kar je spodbuden podatek.

Nekdanja vodja strokovne skupine za covid-19 in sedanja vodja strokovne skupine za cepljenje pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović ocenjuje, da so k upadanju epidemije pripomogli prvomajski prazniki, ki so delovali kot nekakšen "lockdown", skupaj s prebolelimi in cepljenimi, ki ustavljajo epidemijo, ter spoštovanjem ukrepov. Kako bomo preživeli poletje ter kakšna bo jesen, bo v veliki meri odvisno od nas samih, ki se bomo v prihodnjih tednih odločali za cepljenje. 

Bojana Beović Covid-19 Slovenija Beovićeva napovedala, kaj nas čaka poleti in jeseni

Vladni semafor sproščanja ukrepov predvideva rumeno fazo, ko je sedemdnevno povprečje okužb nižje od 600, v bolnišnicah pa mora biti hospitaliziranih manj kot 500 bolnikov.

Prvi pogoj smo s sedemdnevnim povprečjem 553,1 dosegli. V nedeljo smo že dosegli pogoj tudi pri hospitaliziranih, a se je v ponedeljek ta številka spet dvignila nad 500. Danes se je število hospitaliziranih spet spustilo pod 500 - v bolnišnicah se zdravi 477 covidnih bolnikov.

IJS: Zeleni bomo začetek junija

Inštitut Jožef Štefan v svoji prognozi širjenja covid-19 v Sloveniji ugotavlja, da epidemija počasi upada. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,90, tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb pa je 611. Dobra novica je tudi, da upada število dnevno pozitivnih oseb v starostni skupini nad 65 let upada. Stanje, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan, bi po njihovih izračunih lahko dosegli že v prvi polovici junija.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 8
  • bi_ba 10:43 11.maj 2021.

    Ja, kaj pa posledice 27. aprila, ko naj bi bilo na kupe okuženih in mrtvih? A to ne deluje kot je napovedal predsednik vlade? Kje pa je zdaj ta ubogi virus?

  • Anion6anion 10:30 11.maj 2021.

    Nato že čaka na plačilo velikega vodje za prelet noriškega kraljestva z letali.

  • mihatirs 10:17 11.maj 2021.

    ma te podatke smo mi dosegl že pol leta nazaj...še vedno mi ni jasno, da gledamo število okuženih in ne procent števila okuženih glede na št. testov! Zato pa je že pol leta vse razpuščeno od kafan do igrišč itd...ne ...prikaži več vam kaj 24 ur in ostali še kar blebetajo o ukrepih ko pa že pol leta noben ne jebe več žive sile...