Slovenija
36541 ogledov

Beovićeva napovedala, kaj nas čaka poleti in jeseni

Bojana Beović Vlada RS
Veliko bo odvisno od precepljenosti.

"Moje razumevanje trenutne situacije je, da so prvomajski prazniki delovali kot 'lockdown'," je na vprašanje, kako razume sedanjo epidemiološko situacijo na današnji tiskovni konferenci povedala Bojana Beović, vodja strokovne skupine za cepljenje pri ministrstvu za zdravje. "Ni bilo šole, ljudje so vzeli dopust, vreme ni bilo takšno, da bi bilo več masovnih zbiranj, vedno več imamo prebolelih in cepljenih, kar ustavlja epidemijo. Poleg tega smo v Sloveniji ponotranjili, da je treba upoštevati ukrepe, ki nas varujejo."

Dodala je, da se bo epidemija po pričakovanjih v pomladnem času nekoliko umirila tudi zaradi sezonskosti respiratornih virusov ter zbiranja na prostem namesto v notranjosti prostorov.

Slovenija Ena oranžna regija skoraj rdeča, dve skoraj rumeni

"Čez poletje nas čaka mirnejše obdobje, odvisno od našega vedenja," je povedala Beovićeva. "Veliko odvisi od tega, ali bomo cepljeni. Če bomo imeli visoko stopnjo precepljenosti, nas ne bo skrbelo, kako bo jeseni. Če bo ta stopnja ostala nizka, nas čaka jeseni nov val, ki bo nižji. Pomembno bo tudi cepljenje do zime s tretjim odmerkom pri tistih, pri katerih se bo iztekalo eno leto ali so posebej ranljivi in bi jih želeli zaščititi prej."

Covid-19 Covid-19 Slovenija Novi podatki: Še en dan z vrhunskimi številkami!

Na meji med oranžno in rumeno fazo

Glede na vladni semafor ukrepov sproščanja se trenutno nahajamo v oranžni fazi, sa je število hospitalizacij višje od 500, sedemdnevno povprečje okužb pa presega število 600. V nedeljo smo dosegli prvi kriterij za prehod v rumeno fazo, število hospitaliziranih se je namreč spustilo pod 500, a se je nato spet zvišalo, saj je zaradi vikenda v bolnišnicah navadno manj odpustov. Sedemdnevno povprečje okužb se giblje okoli 606, kar pomeni, da smo blizu meje rumene faze. 

 | Avtor:
vladni semafor sproščanja ukrepov | Avtor: Vlada RS Vlada RS

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 27
  • stane3 03:17 13.maj 2021.

    Bojana Beović je postala dobro plačana vedeževalka.Kaj ni postala predsednica zdravstvene zbornice?Se tukaj je treba pomolst kar se da.

  • jezero 06:25 12.maj 2021.

    Smiselno je pa le postala predsednica Zdr. zbornice. Ve, kaj dela.

  • Avatar drecos
    drecos 11:31 11.maj 2021.

    terorizem sram vas bilo vseh bedakov na vladi in teh kvazi butlnov