Slovenija
76198 ogledov

Ena oranžna regija skoraj rdeča, dve skoraj rumeni

1/4
zurnal24.si
Slovenija je v nedeljo izpolnila prvi pogoj za prehod v rumeno fazo. Število hospitaliziranih je bilo 499, meja je 500. Ob ponedeljkih običajno pričakujemo več odpustov iz bolnišnic in še dodatno znižanje števila hospitaliziranih.

Podobne razmere so bile 9. marca, a je nato število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 znova začelo naraščati, 18. aprila jih je bilo 657. Spomnimo, sredi januarja jih je bilo več kot 1200.

Drugi kriterij za prehod v rumeno fazo, to je povprečno manj kot 600 okužb v zadnjih sedmih dneh še ni izpolnjen, a bi lahko bil že danes ali jutri. V nedeljo je znašal 614, v soboto je bil 625, še dan prej pa 680. Tako ugodnega števila novih okužb ni bilo že od 17. oktobra, a je bila takrat eksponentna rast okužb, medtem ko zadnje dni beležimo občuten padec. V soboto je bilo tako potrjenih 21 odstotkov manj okužb kot prejšnjo soboto, pretekla dva dneva pa celo več kot trideset odstotkov manj.

Rumena faza sicer po vladnem semaforju prinaša pouk v srednjih šolah in na fakultetah brez omejitev ter odpiranje turističnih nastanitev, ki pa so z omejitvami že odprte, jutri se obeta dodatno sproščanje.

Sedem statističnih regij je oranžnih, šest pa rumenih. Rumene so goriška, obalno-kraška, koroška, posavska, pomurska regija in jugovzhodna Slovenija.

A razlike med oranžnimi in rumenimi regijami so precejšnje.

Tako je oranžna primorsko-notranjska regija le štiri odstotke pod mejo za prehod v rdečo, medtem ko sta podravska in osrednjeslovenska le tri oziroma sedem odstotkov pod mejo za prehod v rumeno fazo. Tudi savinjska le je 13 odstotkov nad mejo, medtem ko je zasavska bliže rdeči kot rumeni barvi.

Med rumenimi regijami so razmere najboljše v obalno-kraški in posavski regiji, medtem ko je koroška le pet odstotkov pod mejo za prehod v oranžno fazo. 11 odstotkov pod mejo za prehod v oranžno je še jugovzhodna Slovenija, 19 pa goriška.

Malo razlogov za praznovanje, če pogledamo čez plot

Čeprav je upadanje okužb odlična novica, nas primerjava s sosednjimi državami hitro postavi na bolj realna tla. Vse sosednje države imajo le približno pol toliko okužb kot jih imamo pri nas (preračunano na milijon prebivalcev), le Hrvaška jih ima kakih deset odstotkov več.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Wendi_Perez 15:07 11.maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu 0d doma, zaslužim 95 USD na uro. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje in dostop do interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 07:47 10.maj 2021.

    Testirajte le 500 ljudi, pa bomo vsi v zelenem, ali pa 10 000, pa bomo vsi črnem...Butalci, ne more biti merilo število okuženih, ki je odvisno od števila testiranih, to pa občutno variira...Ne razumem zakaj je vlada okrog sebe zbrala ...prikaži več le zarukane osebke...Janeza razumem, on okrog sebe zbira same bumbarje, da mu kdo ne spelje prestola..

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 07:06 10.maj 2021.

    Cefizelj na IJS že računa kok mu bo kapnilo na osebni račun.