Je to mogoče? Imela menstruacijo še tik preden je izvedela, da je noseča

Foto: Profimedia
Serena Williams, ki je lani povila svojega prvega otroka pravi, da je imela menstruacijo, še tik preden je izvedela, da je že v sedmem tednu nosečnosti. Pa je to sploh mogoče?
Oglej si celoten članek

Šestintridesetletna teniška igralka, ki je septembra lani povila deklico Alexis Olympio, je nedavno nazaj za revijo InStyle povedala, da je med lanskim turnirjem Australia Open, ki ga je teden dni pozneje tudi dobila, opravila nosečniški test. Ob tem je razkrila, da jo je pozitivni rezultat še kako presenetil, saj svojega moža ni videla mesec dni, tik pred opravljenim testom pa je imela tudi menstruacijo. ''Tik preden sem opravila test nosečnosti, sem še dobesedno imela menstruacijo. Zato sem bila zelo presenečena, ko mi je zdravnik kasneje povedal, da sem že sedem tednov noseča,'' je dejala. 

Po porodu je Američanka morala celo na operacijo in za tem je izjavila, da bi lahko tudi umrla, saj je imela krvne strdke. Ob tem se je borila še s poporodno depresijo. Sicer je po porodu igrala le na petih turnirji, na zadnjem v Wimbledonu, se je prebila do finala.

Z razkritjem o menstruaciji v nosečnosti je znana teniška igralka sprožila pravo debato - med tistimi z enakimi izkušnjami kot ginekologi, ki so hiteli pojasnjevati, kako je s tem. Mi smo se na odgovore obrnili na domače strokovnjake na Ginekološki kliniki UKC Ljubljana. Specialistka ginekologije in porodništva Dr. Polona Pečlin s Kliničnega oddeleka za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana nam je pojasnila, da ženska po zanositvi ne more imeti več menstruacije, a je vseeno seveda mogoče, da prihaja do krvavitve ...

Je mogoče, da ima ženska kljub zanositvi, še vedno nekaj mesecev redno menstruacijo? 

Ne, to ni mogoče. Z izrazom menstruacija namreč imenujemo krvavitev, ki je posledica luščenja maternične sluznice in se pojavi le, če ne pride do oploditve jajčne celice in vgnezditve zarodka. Je pa seveda mogoče, da prihaja do krvavitve iz nožnice tudi med nosečnostjo, vendar to ni menstruacija.

"V prvem trimesečju naj bi se krvavitev pojavila kar pri 20 do 40 odstotkov nosečnic in je pogost vzrok za obisk v urgentni ginekološki ambulanti."

Zakaj torej med nosečnostjo nekatere še vedno krvavijo ?

V začetku nosečnosti se lahko kravitve pojavijo iz različnih razlogov. Najpogosteje gre za krvavitve iz maternice, ki so znak grozečega ali potekajočega spontanega splava, lahko pa so povsem nenevarne. Pogosta krvavitev, ki se pojavi ravno v času pričakovane menstruacije, je implantacijska krvavitev oz. krvavitev, ki nastane kot posledica vgnezdenja zarodka v maternico. Ta krvavitev je običajno šibka , ni nevarna in ne zahteva posebnega zdravljenja. Včasih ženske lahko krvavijo iz polipov ali vnetij v nožnici ali materničnem vratu.

V kakšnem primeru pa je takšna krvavitev še posebej nevarna?

Najbolj nevarno je, če je krvavitev posledica izvenmaternične nosečnosti, torej nosečnosti, ki se ni vgnezdila v maternici, ampak izven nje - v jajcevodu, jajčniku, materničnem vratu. To je življensko ogrožujoče stanje, ki je ponavadi združeno z bolečino v spodnjem delu trebuha, zato nosečnicam, ki močno krvavijo svetujemo takojšen obisk ginekologa, zlasti če krvavitev spremlja bolečina.

Koliko  je takšnih primerov in kaj v takšnem primeru bodočim materam poveste ali svetujejte ginekologi?

V prvem trimesečju naj bi se krvavitev pojavila kar pri 20 do 40 odstotkih nosečnic in je pogost vzrok za obisk v urgentni ginekološki ambulanti. Kakšen nasvet bomo dali nosečnici, ki krvavi, je seveda odvisno od vzroka ter jakosti krvavitve. Ob močnejših krvavitvah žensko hospitaliziramo, če pa je krvavitev šibkejša in je v maternici vidna normalna nosečniška vrečka, običajno svetujemo le počitek, saj učinkovitega zdravljenja proti spontanemu splavu ni. Vsekakor je pomembno, da je ženska, ki krvavi in ima pozitiven test nosečnosti, čimprej pregledana pri ginekologu ter je tako izključena možnost izvenmaternične nosečnosti.

Se pri nas pogosto zgodi, da ženske zaradi tega tudi po nekaj mesecev ne vedo, da so noseče?

Večina žensk zelo hitro ugotovi, da so noseče ter same opravijo potrditveni test in obiščejo ginekologa. Nosečnost pozno ugotovijo ženske z zelo nerednimi menstruacijami, ženske, ki zanosijo kmalu po porodu (če menijo, da so z dojenjem povsem zaščitene in ne pomislijo na nosečnost) ter ženske ki se bližajo koncu rodnega obdobja in včasih menijo, da je izostanek menstruacije že znak za menopavzo.

Foto: Epa serena williams Drži, da športnice bolj nagnjene h krvavitvam med nosečnostjo, če drži zakaj?

Ni res, da športnice v začetku nosečnosti pogosteje krvavijo. Je pa res, da imajo športnice zaradi telesnih obremenitev večkrat zelo neredne menstruacije in tako ob odsotnosti krvavitve ne pomislijo takoj na morebitno nosečnost.

Za katere ženske še to velja, je lahko za to kriv alkoholizem, stres med nosečnostjo?

S stresom so pogojeni mnogi zapleti v nosečnosti, tudi krvavitve. Predvsem je problem stalen oziroma kroničen stres, ki lahko vodi v anksioznost ali depresijo, ta po nato v zlorabo substanc kot je na primer alkohol, ki škoduje tudi plodu. Poleg tega se odvisnice pogosteje ne udeležujejo rednih preventivnih pregledov, ki so za zagotavljanje zdrave nosečnosti zelo pomembni.

S čem je torej povezana krvavitev v nosečnosti?

Kot že rečeno je krvavitev v zgodnji nosečnosti povezana z grozečim splavom, vnetji, izvenmaternično nosečnostjo ali pa njenega vzroka ne moremo opredeliti. Večino krvavitev se ne da niti napovedati niti preprečiti in običajno minejo brez posledic. Če pa so močnejše in jih spremlja bolečina, je potrebno obiskati ginekologa, ki bo izključil možnost življenjsko ogrožujoče izvenmaternične nosečnosti oziroma. predpisal ustrezno zdravljenje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.