Težko otroštvo vpliva na hitrejše staranje

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Težko otroštvo je lahko vzrok, da se hitreje staramo.
Oglej si celoten članek

Družinske težave in stres v otroštvu bi lahko bili odgovorni za hitrejše staranje v odrasli dobi, ugotavlja študija Ameriške akademije znanosti, ki govori o trajnem biološkem vplivu travm v otroštvu.

Raziskovalci so merili dolžino telomerjev, zaščitnih struktur DNK, ki se nahajajo na koncu kromosomov. Njihovo krčenje je povezano s staranjem celic in boleznimi.

V študiji so primerjali dolžino telomerjev žlez slinavk 4598 žensk in moških v ZDA, starejših od 50 let, ki so jih med letoma 1992 in 2008 spraševali o njihovih travmatičnih izkušnjah.

Foto: Reuters Slika je simbolna. V otroštvu, to je pred 18 letom starosti, so v študiji kot stresne situacije navajali finančne težave družine, prisiljenost v selitev, da je oče izgubil službo ali pa da je bil kateri od staršev odvisen od alkohola ali mamil.

Udeleženci so v vprašalniku tudi odgovarjali na vprašanja, ali so jih kot otroke pretepali, ali so bili žrtve spolnih zlorab in ali so imeli težave s policijo.

Skupina raziskovalcev, ki jo je vodila Eli Puterman z univerze Britanske Kolumbije v kanadskem Vancouvru, je ugotovila, da so se po 50. letu starosti telomerji skrajšali za enajst odstotkov za vsako travmatično doživetje v otroštvu.

Ta študija je sicer v skladu z ugotovitvami nekaterih prejšnjih študij, da težko otroštvo vpliva na staranje celic v odrasli dobi. Ugotavlja tudi, da bi stresne situacije v otroštvu lahko imele bolj zlokoben vpliv na zdravje odraslih oseb kot stresne situacije v odrasli dobi.

Več kot četrtina doživela travmo

Med travmatičnimi situacijami v odraslosti v študiji navajajo revščino, brezposelnost, izgubo otroka ali zakonca, naravno katastrofo, poškodovanost v vojni ali težke bolezni otrok ali partnerjev.

Več kot tri četrtine sodelujočih v študiji so navedle, da so v življenju doživele vsaj eno travmatično izkušnjo, več kot polovica pa dve ali več.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.