Tisti, ki trenirajo na prazen želodec

Foto: Profiemdia Telovadba
Vadba je skoraj vedno dobrodošla. Mnogi pa se sprašujejo, v katerem delu dneva vaditi, da bo imela največ koristi za zdravje.
Oglej si celoten članek

Raziskava objavljena v Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism razkriva, da lahko premik našega treninga v čas pred zajtrkom izboljša nadzor krvnega sladkorja in pripomore, da pokurimo več maščob.

Skupina znanstvenikov z Univerze v Bathu in Birminghamu v Združenem kraljestvu je šest tednov sledila tridesetim debelih ali prekomerno težkim moškim, ki so morali trikrat na teden telovaditi pod vodstvom trenerjev. Prostovoljci so bili razdeljeni v dve aktivni skupini, ki sta trenirali pred zajtrkom ali po njem, in v kontrolno skupino, ki ni telovadila.

PROMO Triki za vse, ki nimate časa za gibanje

Foto: Profimedia zajtrk

Kurili zaloge maščobe

Moški, ki so trenirali pred zajtrkom, so pokurili dvakrat več maščobe kot tisti, ki so se ukvarjali s športom s polnim želodcem. Po mnenju znanstvenikov je povečana poraba telesne maščobe posledica nizke ravni inzulina v krvi med vadbo. Ker so se prostovoljci na trening vračali s praznim želodcem, so najprej za vir energije porabili nekaj preostalih ogljikovih hidratov, nato pa takoj začeli kuriti zaloge maščobe v njihovih tkivih.

Ne le to, ta skupina je pokazala boljši odziv na inzulin tudi pozneje po treningu. Za nadzor krvnega sladkorja je namreč potrebovala nižje ravni inzulina za nadzor krvnega sladkorja.

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.