To je edina stvar, ki je učinkovitejša od morfija

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
"Negujte dobra prijateljstva, dobri prijatelji so namreč naši najboljši zavezniki, tudi ko nas kaj boli," je dejala znanstvenica z Oxforda
Oglej si celoten članek

Smeh je najboljše zdravilo, velikokrat rečemo, čeprav nam znanstveniki z britanskega Oxforda sporočajo, da je podpora prijateljev vredna še veliko več. Kot so ugotovili, je celo močnejša od morfija, ki sicer velja za eno najmočnejših zdravil za lajšanje bolečine.

Avtorico raziskave, psihologinjo z Oddelka za psihiatrijo in ekspirimentalno psihologijo na Univerzi Oxford Katerine Johnson je zanimalo, če na dejstvo, da imajo nekateri večji krog prijateljev, vplivajo njihove nevrobiološke značilnosti.

"Zanimalo me je delovanje endorfina, hormona, ki sproža občutek pripadnosti in zadovoljstva in za katerega vemo, da lahko v določenih primerih učinkuje kot analgetik, močnejši od morfija.
Predhodne raziskave so namreč pokazale, da druženje endofrin poveže z opiodnimi receptorji in to je tudi vzrok, da se tako dobro počutimo v družbi prijateljev,"  je dejala psihologinja.

Foto: Žurnal24 "Samska" mesta so tudi tista, kjer je veliko študentov.

Ker ima endofrin še analgetske značilnosti, je raziskovalce sedaj zanimalo, če druženje v povezavi z njim vpliva še na naš bolečinski prag.

V anketi je sodelovalo 107 ljudi od 18 do 36 leta starosti, ki so jih spraševali o družabnosti, njihovem načinu življenja in krogu prijateljev. Sledila je fizično zelo zahtevna telesna vaja v neudobnem položaju, v katerem so morali udeleženci dolgo zdržati.

Na koncu se je izkazalo, da so anketiranci z več prijatelji dlje časa in lažje prenašali bolečino, 
je pojasnila Johnsonova.

Patrick Assoune, direktor Centra za raziskovanje in zdravljenje bolečine iz bolnišnice v Versaillesu je ob tem dodal,  da nam celo morfij v težkem stanju ne more pomagati, ter da psiholoških in čustvenih vplivov nikakor ne smemo zanemariti, saj lahko pacientu bistveno olajša bolečino.

Foto: Aspirin aspirin bolečina

Ko je pacient obkrožen s prijatelji, se namreč v njegovih možganih sprožita hormona endorfin in serotonin, hormona, ki sprožata boljše počutje, je dejal zdravnik in navedel primer iz prakse: "V bolnišnici smo sprejeli Benjamina, 28- letnega športnika zaradi operacije križnih vezi v desnem kolenu. Po operaciji je bil v bolniški sobi ves čas obkrožen s prijatelji in ni zaužil niti ene tablete proti bolečinam: Oni so bili zame kot kisikova bomba, bili so mi v oporo. Njihova družba mi je pomagala, da nisem razmišljal o bolečini," je Benjaminove besede povzel zdravnik in dodal: "Pacientu, ki se mu posveča pozornost, občuti manjšo bolečino."

"Odnos z bolnišničnim osebjem ponavadi poteka v stilu: Dober dan, tukaj imate zdravila, če vas kaj boli, pokličite, pa vam bomo dali analgetik. Takšna komunikacija nam še večji občutek, da nas nekaj boli," je po zdravnikovih besedah svoje občutke opisal mladi športnik, ki tudi po odhodu iz bolnišnice ni jemal protibolečinskih tablet: "Raje sem se osredotočil na pogovor s cimrom," je še zdravniku povedal mladenič.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.