To je šport, ki vam življenjsko dobo v povprečju podaljša za 9,7 leta

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Precej slabše so se v primerjavi s skupinskimi športi odrezale individualne vrste športa, kot so plavanje, tek in gimnastika, pa čeprav imajo prav tako pozitiven vpliv na življenjsko dobo.
Oglej si celoten članek

Znano je, da kdor se ukvarja s športom, živi bolj zdravo in tudi dlje. A le malo kdo ve, da določeni športi še posebej ugodno delujejo na pričakovano življenjsko dobo. Nova raziskava kaže: za dolgo življenje ni odločilna intenzivnost športne aktivnosti, pač pa mnogo bolj njena socialna komponenta.

Raziskava, katere ugotovitve so bile objavljene v zdravstveni reviji Mayo Clinic Proceedings, se je ukvarjala z vprašanjem življenjske dobe 8500 zdravih odraslih Dancev v povezavi s športi, s katerimi se ukvarjajo.

V obdobju 25 let, v katerem je 4500 udeležencev umrlo, so morali izpolnjevati vprašalnik o svojih športnih aktivnostih. Rezultat: določeni športi delujejo kot pravi čudežni eliksir za dolgo in izpolnjeno življenje.

Foto: Epa žogica tenis pesek roland garros Najprej je treba poudariti: kdor se ukvarja s športom, na splošno podaljša svojo pričakovano življenjsko dobo - ne glede na to, za kakšno obliko telesnega gibanja gre. Vendar pa so se v raziskavi za kot posebno pozitiven dejavnik za dolgo življenje izkazali skupinski športi.

Absolutni zmagovalec

Absolutni zmagovalec je tenis, ki lahko življenjsko dobo v povprečju podaljša za celih 9,7 leta. Igralci badmintona lahko pričakujejo, da bodo živeli kakšnih 6,2 leta dlje kot ljudje, ki se ne ukvarjajo s športom. A tudi nogomet se je z za 4,7 leta daljšo življenjsko dobo izkazal za čudežno orožje.

Precej slabše so se v primerjavi s skupinskimi športi odrezale individualne vrste športa, kot so plavanje (3,4 leta), tek (3,2 leta) in gimnastika (3,1 leta), pa čeprav imajo prav tako pozitiven vpliv na življenjsko dobo.

Pomembna socialna komponenta

Znanstvenike je zanimalo tudi, zakaj je potenje v paru ali ekipi toliko bolj učinkovito. Kot se je izkazalo, je odločilen socialni dejavnik. "Povečanje srčnega utripa je pomembno za zdravje," je po poročanju časnika New York Times povedal eden od soavtorjev raziskave James O'Keefe in dodal: "A izgleda, da je prav tako pomemben tudi stik z drugimi ljudmi."

Pri ekipnih športih se namreč ljudje ne le gibljejo, pač pa tudi negujejo socialne stike in izražajo čustva. Posledica je, da se po koncu športne dejavnosti počutijo še bolj zadovoljne in sproščene kot po individualnem treningu.

Velika švedska raziskava Spanje: Tudi to je pomembno za dolgo življenje

Zdravje To je recept za dolgo in srečno življenje

 

 

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 20:55 12. September 2018.

    Prehrana je 80% tak mimogrede

  • 13:34 12. September 2018.

    kaj si ti nor kaka raziskava... koliko časa so dnevno igrali, kolikokrat tedensko, kakšna prehrana,... faktorjev je preveč za postavljanje ...

  • 13:24 12. September 2018.

    Po mojem se za določene športe bolj odločajo tudi ljudje iz različnih socialnih skupin in tudi to zna biti pomembna ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.