Začimba, ki povzroča srčno popuščanje

Foto: Profimedia
Visok vnos podvoji tveganje za srčno popuščanje.
Oglej si celoten članek

Raziskava na Finskem, v kateri je sodelovalo 4.600 ljudi, je pokazala, da imajo ljudje, ki porabijo več kot 13.7 gramov soli (približno 2.5 čajne žličke na dan), dvakrat večjo tveganje za srčno popuščanje. Izsledki raziskave so objavljeni v publikaciji združenja evropskih kardiologov, "European Society of Cardiology".

Visok vnos soli je eden glavnih vzrokov za povišan krvni tlak. Kot je znano, se brez zdravljenja možnost za možgansko kap poveča za sedemkrat. Dolgotrajno povišan krvni tlak je tudi vzrok za okvare srca, ki se prav tako lahko končajo usodno.

Zdravje S tem ukrepom bi lahko rešili na milijone življenj

Srčno popuščanje se pojavi, ko srčna mišica ne more več učinkovito črpati krvi v telo. Ljudje s to boleznijo se pogosto pritožujejo zaradi utrujenosti, težavnega dihanja in omejene sposobnosti opravljanja vsakodnevnih opravil. 

Pogosti vzroki srčnega popuščanja so:

  • dolgotrajno zvišan krvni tlak,
  • bolezni srčnih zaklopk,
  • bolezni srčne mišice (kardiomiopatija),
  • prirojene srčne bolezni,
  • okužbe srčne mišice (miokarditis),
  • sladkorna bolezen,
  • nekatere motnje srčnega ritma,
  • bolezni ščitnice,
  • nekatera revmatološka obolenja,
  • čezmerno pitje alkohola in jemanje drog (predvsem kokaina),
  • nekatere oblike kemoterapije (zdravljenje rakavih obolenj).

Strokovnjaki opozarjajo, da je uživanje več kot 6,8 gramov soli, kar je približno 2.5 kavne žličke soli na dan, že povezano s tveganjem za srčno popuščanje. 

Odrasli prebivalci Slovenije v povprečju še vedno za dobrih 130 % presegamo še priporočeno dnevno količino soli. V prehrani prebivalcev Slovenije so največji vir zaužite soli kruh in krušni izdelki, mesni izdelki, vložena zelenjava, siri ter polpripravljeni in pripravljeni izdelki, navaja NIJZ.

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) in Organizacija Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO) na podlagi številnih raziskav priporočata za odraslo prebivalstvo vnos največ 5 g soli na dan (ena čajna žlička). Temu priporočilu sledi tudi Slovenija. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 21:45 2. September 2017.

    In da bo povsem jasno: če bo kdo do te mere neumen (naiven), da se bo naravni soli odrekel, bo …

  • 21:44 2. September 2017.

    V himalajski in ostalih zdravih soleh (vse so bile nekoč morje) je med 65 in 96 mineralov v sledovih, ki …

  • 21:40 2. September 2017.

    Škodljiva je kuhinjska sol, ki je nevaren, procesiran izdelek prehranske industrije in se ji moramo res striktno izogibati. Himalajska, keltska, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.