Zdravje > Prehrana
51295 ogledov

Začimba, ki povzroča srčno popuščanje

Profimedia
Visok vnos podvoji tveganje za srčno popuščanje.

Raziskava na Finskem, v kateri je sodelovalo 4.600 ljudi, je pokazala, da imajo ljudje, ki porabijo več kot 13.7 gramov soli (približno 2.5 čajne žličke na dan), dvakrat večjo tveganje za srčno popuščanje. Izsledki raziskave so objavljeni v publikaciji združenja evropskih kardiologov, "European Society of Cardiology ".

Visok vnos soli je eden glavnih vzrokov za povišan krvni tlak. Kot je znano, se brez zdravljenja možnost za možgansko kap poveča za sedemkrat. Dolgotrajno povišan krvni tlak je tudi vzrok za okvare srca, ki se prav tako lahko končajo usodno.

Hrana sol Zdravje S tem ukrepom bi lahko rešili na milijone življenj

Srčno popuščanje se pojavi, ko srčna mišica ne more več učinkovito črpati krvi v telo. Ljudje s to boleznijo se pogosto pritožujejo zaradi utrujenosti, težavnega dihanja in omejene sposobnosti opravljanja vsakodnevnih opravil.

Pogosti vzroki srčnega popuščanja so:

  • dolgotrajno zvišan krvni tlak,
  • bolezni srčnih zaklopk,
  • bolezni srčne mišice (kardiomiopatija),
  • prirojene srčne bolezni,
  • okužbe srčne mišice (miokarditis),
  • sladkorna bolezen,
  • nekatere motnje srčnega ritma,
  • bolezni ščitnice,
  • nekatera revmatološka obolenja,
  • čezmerno pitje alkohola in jemanje drog (predvsem kokaina),
  • nekatere oblike kemoterapije (zdravljenje rakavih obolenj).

Strokovnjaki opozarjajo, da je uživanje več kot 6,8 gramov soli, kar je približno 2.5 kavne žličke soli na dan, že povezano s tveganjem za srčno popuščanje.

Odrasli prebivalci Slovenije v povprečju še vedno za dobrih 130 % presegamo še priporočeno dnevno količino soli. V prehrani prebivalcev Slovenije so največji vir zaužite soli kruh in krušni izdelki, mesni izdelki, vložena zelenjava, siri ter polpripravljeni in pripravljeni izdelki, navaja NIJZ.

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) in Organizacija Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO) na podlagi številnih raziskav priporočata za odraslo prebivalstvo vnos največ 5 g soli na dan (ena čajna žlička). Temu priporočilu sledi tudi Slovenija.

Komentarjev 9
  • Margity Tedea 21:45 02.september 2017.

    In da bo povsem jasno: če bo kdo do te mere neumen (naiven), da se bo naravni soli odrekel, bo to zelo hitro privedlo do popuščanja adrenalnih žlez ...

  • Margity Tedea 21:44 02.september 2017.

    V himalajski in ostalih zdravih soleh (vse so bile nekoč morje) je med 65 in 96 mineralov v sledovih, ki jih telo nujno potrebuje. Sedaj moramo uživati celo več soli kot naši predniki, saj je sedaj vsa prst na planetu, ...prikaži več ki je bila nekoč slana, po dolgih tisočletjih poljedeljske uporabe svojo slanost žal izgubila. V beli, rafinirani kuhinjski soli, ki je dobesedno strupena, sta pa samo dva: natrij in klor. Nič čudnega, da taka sol vodi v srčno popuščanje.

  • Margity Tedea 21:40 02.september 2017.

    Škodljiva je kuhinjska sol, ki je nevaren, procesiran izdelek prehranske industrije in se ji moramo res striktno izogibati. Himalajska, keltska, kamena sol in čista, neprocesirana morska sol iz čistega morja je pa naravno in zdravilno hranilo. Če bi bilo s ...prikaži več s soljo karkoli narobe, ne bi življenje na tem planetu nastalo v morju, pač pa čimbolj stran od morja. Oziroma, na tem planetu življenje sploh ne bi nastalo, glede na to da okoli 75 % površine planeta Zemlje predstavljajo morja!

Sorodne novice