To plesnivo hrano lahko tudi obrežemo

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Plesen, ki napade hrano, ni okusna, predvsem pa je škodljiva, zato je treba takšno hrano takoj zavreči. Poznamo pa tudi živila, ki jim plesen ne škodi.
Oglej si celoten članek

Previdno s hrano, na kateri se razvije plesen in teh plesni je veliko vrst. Najpogosteje jih povzročijo mikrobi Aspergillus in Penicillium ter Botrytis, ki povzroči značilno belo plesen na sadju.

Foto: Profimedia Plesen na kruhu Nekatere plesni kot stranski produkt proizvajajo mikotoksine, ki so za zdravje še kako nevarni, predvsem aflatoksin, ki ga znanstveniki povezujeo z nastankom raka.

Živila, ki jih lahko obrežemo

Kljub temu lahko nekatero hrano obrežemo, odstranimo plesen in jo v miru jemo naprej. Na nekaterih vrstah sira pa so zaželene glivice, ki ustvarijo plesen, še kako priporočljive, saj mu dajejo svojevrstni okus.

Suhimesnati izdelki so hrana, na kateri se lahko hitro pojavi plesen. V kolikor suhi salami še ni potekel rok trajanja, lahko to plesen odrežete tako, da poleg plesnivega dela odrežete še dober centimeter zdravega dela živila.

Enako velja za suhi sir, ki ga lahko prav tako rešite plesni. Pri obrezovanju bodite previdni, saj je treba pred vsakim rezom dobro očistiti nož. Plesen lahko odstenite tudi pri nekaterem trdem sadju. Pri živilih, ki vsebujejo malo vlage in so gosta, namreč plesen preživi zgolj na površini.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 14:56 1. Marec 2017.

    Ne vem zakaj širite svojo mizofobijo med ljudi... resno, ni mi jasno. <br />Moji stari mami stari preko 80, vedno …

  • 06:07 28. Februar 2017.

    Obrezana hrana niti ni tako nevarna,obrezani pa so in to zelo?

  • 22:28 27. Februar 2017.

    haha, hlapčevski članek. "novinarji" prvo v šolo, potem pa pisat....................... bedaki!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.