Toliko časa traja, da z nekom postanemo prijatelji

Foto: Profimedia prijatelji
Koliko časa potrebujemo, da nekoga označimo za prijatelja? Veliko manj, kot bi mnogi mislili, je pokazala raziskava, objavljena v znanstveni reviji Journal of Social and Personal Relationships.
Oglej si celoten članek

Konkretno, po besedah avtorja raziskave Jeffreyja Halla, potrebujemo 40 ur, da znanec postane priložnostni prijatelj in dobrih 200 ur, da nekoga štejemo za bližnjega prijatelja. Z drugimi besedami, rabimo skupno približno osem dni, da tvorimo trdno prijateljsko razmerje.   

Hall je sodelujoče v raziskavi spraševal po vrstah dejavnosti s prijateljem, bližini prijateljstva in časa, ki je bil vložen v to razmerje, ter vzpostavil lestvico različnih stopenj prijateljstva in časa, ki so ga posamezniki potrebovali, da so prešli z ene ravni prijateljstva na drugo.  

Ne velja čas na delovnem mestu

Hall pravi, da v to niso upoštevane ure, preživete skupaj na delovnem mestu. Saj mora biti čas, ki vodi v prijateljstvo, namenjen prostočasnim dejavnostim. Tako je študija pokazala, da moramo z nekom preživeti od 40 do 60 ur, da postanemo priložnostni prijatelj, in od 80 do 100 ur, da postanemo prijatelji. Tesno prijateljsko razmerje pa zahteva 200 ur druženja.  

Dobra mreža prijateljev prinaša tudi številne pozitivne vplive na zdravje posameznika. "Ne moremo slepiti in imeti prijatelja. To je proces, ki zahteva čas in trud ter bo naredil naša življenja zadovoljnejša. Ohranjanje tesnih odnosov je najpomembnejše delo, ki ga imamo v življenju - večina ljudi na svojih smrtnih posteljah se s tem strinja," je zaključil avtor

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.