Zdravje > Življenjski stil
1046 ogledov

Toliko časa traja, da z nekom postanemo prijatelji

prijatelji Profimedias
Koliko časa potrebujemo, da nekoga označimo za prijatelja? Veliko manj, kot bi mnogi mislili, je pokazala raziskava, objavljena v znanstveni reviji Journal of Social and Personal Relationships.

Konkretno, po besedah avtorja raziskave Jeffreyja Halla, potrebujemo 40 ur, da znanec postane priložnostni prijatelj in dobrih 200 ur, da nekoga štejemo za bližnjega prijatelja. Z drugimi besedami, rabimo skupno približno osem dni, da tvorimo trdno prijateljsko razmerje.   

Hall je sodelujoče v raziskavi spraševal po vrstah dejavnosti s prijateljem, bližini prijateljstva in časa, ki je bil vložen v to razmerje, ter vzpostavil lestvico različnih stopenj prijateljstva in časa, ki so ga posamezniki potrebovali, da so prešli z ene ravni prijateljstva na drugo.  

Ne velja čas na delovnem mestu

Hall pravi, da v to niso upoštevane ure, preživete skupaj na delovnem mestu. Saj mora biti čas, ki vodi v prijateljstvo, namenjen prostočasnim dejavnostim. Tako je študija pokazala, da moramo z nekom preživeti od 40 do 60 ur, da postanemo priložnostni prijatelj, in od 80 do 100 ur, da postanemo prijatelji. Tesno prijateljsko razmerje pa zahteva 200 ur druženja.  

Dobra mreža prijateljev prinaša tudi številne pozitivne vplive na zdravje posameznika. "Ne moremo slepiti in imeti prijatelja. To je proces, ki zahteva čas in trud ter bo naredil naša življenja zadovoljnejša. Ohranjanje tesnih odnosov je najpomembnejše delo, ki ga imamo v življenju - večina ljudi na svojih smrtnih posteljah se s tem strinja," je zaključil avtor

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice