Toliko urina so odkrili v bazenih

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Poleg tega, da je takšna navada gnusna, je tudi zelo nezdrava:
Oglej si celoten članek

Raziskave so se lotili kanadski raziskavalci, ki so za meritve količine urina v bazenu razvili idealni marker. 

Na ta način  se sicer meri raven umetnih sledil ali kalijevega acesulfama v industrijsko predelani hrani. Sestavinino, ki jo sicer izločimo z urinom, pa je pozneje še vedno mogoče zaznati v vodi. 

Rezultati so marsikoga presenetili, raziskava v bazenih v Kanadi je namreč pokazala, da so kopalci v treh tednih v 830 tisoč litrski bazen ki je velik za tretjino olimpijskega, spustili kar 75 litrov urina, v drugem manjšem pa okoli 30 litrov. Sicer so pregledali še 31 javnih bazenov po Kanadi in rezultati so bili v glavnem podobni.

Poleg tega, da je takšna navada gnusna, je tudi zelo nezdrava: "Čeprav je urin sterilen, vsebuje amoniak, aminokisline in kreatinin, sestavine, ki v kombinaciji z agresivnimi dezinfekcijskimi sredstvi v vodi lahko privedejo do draženja dihal, oči," pojasnjujejo raziskovalci Univerze v Alberti." 

Kot so pojasnili, pri raziskavi niso spremljali števila ljudi in profile obiskovalcev. Sicer so bili rezultati, ki so jih opravili v masažnih bazenih (jacuzzijih), še veliko hujši.

Da podatki držijo, je pokazala tudi anonimna anketa, v kateri je 19 odstotkov vprašanih odgovorilo, da urinirajo v javnih bazenih. Med njimi so tudi profesionalni šporniki plavalci.  

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 21:02 15. Maj 2017.

    In se sprašujete zakaj imamo nekateri radi samo odprto morje. Bazeni so grozni.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.