"Tu ni važno kdo so in koliko imajo"

Foto: Anja Ščuka Podarimo nasmeh Foto: Anja Ščuka Podarimo nasmeh Foto: Anja Ščuka Podarimo nasmeh Foto: Anja Ščuka Podarimo nasmeh Foto: Anja Ščuka Podarimo nasmeh Foto: Anja Ščuka Podarimo nasmeh Foto: Anja Ščuka Podarimo nasmeh Foto: Anja Ščuka Podarimo nasmeh Foto: Matjaž Očko Pričarajmo nasmeh Foto: Matjaž Očko Pričarajmo nasmeh Foto: Matjaž Očko Pričarajmo nasmeh Foto: Matjaž Očko Pričarajmo namseh Foto: Matjaž Očko Pričarajmo nasmeh Foto: Matjaž Očko Pričarajmo nasmeh
Letos so otroci spoznavali in se osveščali tudi o varovanju vodnih virov ter varčevanju z vodo, kar so odkrivali na štirih delavnicah o ohranjanju čistih voda.
Oglej si celoten članek

Osemletna Gaja se je letos prvič udeležila letovanja na Debelem Rtiču. Pravi, da je ni bilo nič strah, ker bo cel teden brez staršev in da ima tukaj veliko prijateljev. Večinoma so vsi prijatelji novi, od prej pozna le enega sošolca. “So pa to dobri prijatelji,” nam je pojasnila in dodala, da se z njimi najraje kopa v bazenu.

Devetletni Katji je najbolj všeč to, da imajo na počitnicah veliko dejavnosti, najbolj od vsega pa se veseli kopanja v bazenu in igranja s prijatelji. Tudi desetletni Val se rad kopa, najraje ima skakanje v morje. Pravi, da mu učitelji dovolijo skakanje iz pomola in da to počnejo tudi njegovi prijatelji. Z njimi se je zmenil, da se bodo na Debelem Rtiču srečali tudi prihodnje leto …

O ohranjanju čistih voda 

Tuš je že 14. leto zapored v okviru dobrodelnega projekta Pričarajmo nasmeh s svojimi partnerji in kupci omogočil 500 otrokom iz socialno ogroženih družin enotedensko letovanje na Debelem rtiču. V sodelovanju z Rdečim Križem Slovenije, bodo tako v 14 letih počitnice omogočili več kot 7.100 otrokom iz vse Slovenije.

Otroci, ki se udeležujejo letovanj na Debelem rtiču vsako leto sodelujejo pri številnih aktivnostih, kot so ustvarjalne delavnice, športne aktivnosti, izlet z ladjico, kopanje, zabava z glasbo in plesom, trim steza,  igrišče in drugo. Letos pa so otroci spoznavali in se osveščali tudi o varovanju vodnih virov ter varčevanju z vodo, kar so odkrivali na štirih delavnicah o ohranjanju čistih voda, ki so jih predstavili tudi nam, novinarjem.  

Foto: Matjaž Očko Debeli Rtič V prvi, veliki slikarski delavnici, so skozi slikarske umetnine sami pojasnili, kako bi poskrbeli za ohranjanje čistih voda. Izdelki so bili polni morskih živali, rek, jezer in morij, vsak otrok je izrazil svoj pogled na čistost in ohranjanje vode. V eko usvarjalnici so iz odpadne embalaže ustvarjali vodne živali in tako spoznavali pomen čistih voda za življenje v njih. Pripravili so tudi vodne igre brez meja, v katerih so otroci urili svoje spretnosti, na koncu pa tekmovali s pokanjem velikanskih milnih mehurčkov. Zadnja delavnica je še poudarila simboliko varovanja vodnih virov, saj so otroci izdelovali ladjice in nanje napisali ter nalepili misli o pomenu ohranjanja čistih voda. Ladjice so simbolično spustili v vodo in tako svoje misli in želje zaupali vsem prisotnim in ponesli v svet.

Tveganje revščine in socialne izključenosti narašča 

"Ponosni smo, da vsako leto 500 otrok popeljemo v svet igre, drugačnosti in jim omogočimo počitnice v krogu svojih vrstnikov. V 14. letih bomo izkušnjo omogočili skupno že 7.100 otrokom, kar je enakovredno kar tretjini vseh prvošolcev, ki so pravkar osvojili prvo stopničko osnovnošolskega izobraževanja," je bil kratek poslovni direktor Skupine Tuš Gregor Štampohar, ki se mu je mudilo k otrokom in programu, ki so ga pripravili. 

Foto: Matjaž Očko Pričarajmo namseh V času poletnih počitnic, julija in avgusta, se bodo na Debelem rtiču zvrstili otroci iz vseh slovenskih regij. Pri izbiri otrok sodelujejo s partnerjem Rdečim križem Slovenije, ki otroke na podlagi objektivnih parametrov izbere s pomočjo Centrov za socialno delo, socialnih služb na osnovnih šolah ter Območnih združenj Rdečega križa Slovenije.

"Nekateri otroci poleg težke ekonomske situacije občutijo tudi socialno izključenost. V Rdečem križu Slovenije opozarjamo, da tveganje revščine in socialne izključenosti narašča, saj od leta 2013 stopnja tveganja revščine znaša 14,5 odstotka, tveganje socialne izključenosti pa je doseglo že vsakega petega Slovenca ali Slovenko. RKS tako med drugimi aktivnostmi organizira tudi tedenska brezplačna letovanja otrok in zahvaljujemo se dolgoletnemu partnerju, družbeno odgovorni Skupini Tuš, ki z nami sodeluje že vrsto let,” je poudarila generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Renata Brunskole.

Ko se je pomešala med otroke je mala deklica hitro zlezla v naročje in se stisnila k njej, čeprav je ni poznala. “Otroci pokažejo kar čutijo. Prejle sem tam sedela in je deklica kar prišla v moje naročje in me stisnila. Veste, otroci so iskreni, pokažejo točno to, kar čutijo. In vsakič sem vesela tudi tega objema, prijaznosti, radoživosti,” nam je kasneje povedala. Pojasnjuje, da se otroci celo šolsko leto veselijo počitnic: “In če so te počitnice na morju, na morskem zraku, kjer spoznavajo nova prijateljstva, se učijo plavati, so konec koncev nekaj časa brez staršev, živijo otroškost, radoživost in brezskrbnost, se tega še bolj veselijo.”

"Tu ni važno, koliko imajo" 

Foto: Anja Ščuka Podarimo nasmeh “Delo tukaj je naporno, a ti da ogromno nazaj. Delo z otroki napolni človeka z vsemi nematerialnimi vrednotami,” nam je povedala tamkajšnja pedagoška vodja Vesna Pregelj. Po njenih izkušnjah otrokom največ pomeni, da so v družbi sovrstnikov in da so v drugačnem okolju, kjer lahko pokažejo malce drugačne odlike. “Sem pridejo v popolnoma novo okolje, tu dobijo nove prijatelje in tu ni važno, kdo so, kaj so in koliko imajo,” pojasnjuje in dodaja, da je važno le to, da se imajo fajn, uživajo in imajo lepe počitnice.

Foto: Anja Ščuka Podarimo nasmeh Dodatna vzgojiteljica in prostovoljka Polonca Vodopivec dela kot prostovoljka že šesto leto zapored, pred tem je hodila na Debeli rtič deset let kot zdraviliški otrok. Za takšno obliko prostovoljnega dela se že šesto leto odloča zato, ker je rada del zgodbe, kjer imajo otroci brezskrbne počitnice. Pomembno ji je, da gredo otroci domov z lepimi spomini, ji je pa ob odhodu vsakega tudi hudo: “Na vsakega se navežeš, si čez dam z njim, mu pomagaš …” Ker se številni otroci tudi vračajo na Debeli rtič, pa so tako otroci kot ona veseli vsakega novega snidenja in novih skupnih doživetij.

Lahko pomagate tudi vi

Slovenci se sicer vsako leto kot donatorji v velikem številu odzovejo na prošnjo RKS in po svojih močeh prispevajo k vseslovenski akciji zbiranja sredstev Peljimo jih na morje!

"V preteklih letih nam je v okviru akcije "Peljimo jih na morje!" uspelo na morje odpeljati skoraj 2.680 otrok in 1.138 starostnikov, kar pomeni 54 polnih avtobusov otrok iz socialno ogroženih družin in skoraj 23 avtobusov starostnikov, ki svoj vsakdan preživljajo v socialni stiski," opisujejo v RKS. Med otroki so bili tudi taki, ki so prvič videli morje. Bivanje v MZL RKS Debeli rtič in MPD Punat otrokom nudi pet obrokov, 24-urno zdravstveno oskrbo, animacijo usposobljenih vzgojiteljev, nemalokrat pa tudi psihosocialno pomoč, oblačila in higienske pripomočke.

Zato vse vabijo, da se akciji pridružite tudi letos in s prispevkom po svojih močeh ponovno pripomorete, da se bo kar največ otrok in starostnikov za nekaj dni iz sanj prebudilo v lepe, počitniške dneve ob morju.

Svoj prispevek lahko nakažete:

  • preko spletnega nakazila s plačilnim nalogom UPN, na račun SI56 03100 - 1234567891, sklic oziroma referenca SI00 - 937030(povezave do spletnih bank najdete spodaj),
  • tako da pošljete SMS z besedo MORJE ali MORJE5 na 1919 in prispevate 1 ali 5 EUR

Foto: Matjaž Očko Debeli Rtič

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.