Tudi na onkološkem inštitutu imajo poseben režim

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
V onkološki inštitut smejo samo bolniki brez spremstva, razen v nujnih primerih. Takšen je režim.
Oglej si celoten članek

Onkološki inštitut Ljubljana je zaradi trenutne situacije z novim koronavirusim omejil dostop. Bolniki lahko vstopajo samo skozi en vhod, na zadnji strani bolnišnice ob Ljubljanici, skozi triažno nadzorno točko. Prepoved obiskov sicer velja že od 13. februarja, vsa diagnostična in terapevtska obravnava za bolnike pa ostaja enaka, so zagotovili.

Vodja komisije za obvladovanje bolnišničnih okužb na onkološkem inštitutu Milena Kerin Povšič je danes pojasnila, da ekipa triažne točke ob vhodu vse obiskovalce povpraša, ali so se v zadnjih tednih gibali na območjih s pojavom novega koronavirusa in ali ima znake akutne okužbe dihal.

Koronavirus Novo: V UKC Ljubljana uvedli poseben režim, pozor, če potrebujete urgenco

Če sta izpolnjena ta dva kriterija, bolnika napotijo v ustrezen prostor, kjer mu odvzamejo bris nosno-žrelnega prostora na novi koronavirus in druge respiratorne viruse. V tem prostoru bolnik počaka na izvide. "Če je negativen, bolnika lahko spustimo naprej. To je njegova vstopnica za oddelek," je dejala Kerin Povšičeva.

V onkološki inštitut tako smejo samo bolniki brez spremstva, razen v nujnih primerih. "Ne srečo teh bolnikov ni veliko. Želimo predvsem zmanjšati koncentracijo in zmanjšati nevarnost okužbe ter obvarovati naše bolnike," je pojasni v. d. strokovnega direktorja Viljem Kovač. Zagotovil je, da bodo za vsakega bolnika poskrbeli, kot so sedaj.

UKC Ljubljana Novo: Šotora že stojita, izginjajo maske, zato so uvedli nadzor

Poseben vhod imajo tudi za osebje onkološkega inštituta. Na posebnem predavanju so vse opozorili, da morajo v primeru znakov akutne okužbe dihal na delovnem mestu opozoriti, da jim po istem postopku kot obiskovalcev odvzamejo bris. Če pa se znaki pojavijo doma, se morajo obrniti na osebnega zdravnika. To velja tudi za bolnike.

dezurni@zurnal24

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.