Zdravje > Aktualno
7694 ogledov

Novo: Šotora že stojita, izginjajo maske, zato so uvedli nadzor

Koronavirus - šotora pred UKC Lj UKC LJ Koronavirus - šotora pred UKC Lj
V UKC Ljubljana prepoved obiskov in drugi ukrepi za preprečitev morebitnih okužb s koronavirusom. Do danes zjutraj je bilo opravljenih 27 testov. Vsi so bili negativni.

Po tem, ko je v lekarnah zmanjkalo zaščitnih mask, so jih kot kaže zaposleni v večjih količinah odnašali domov za lastne potrebe. V UKC Ljubljana so zato uvedli nadzor.

Zaščitna maska Slovenija Po Sloveniji zmanjkuje zaščitnih mask

"Zaznana je bila povečana poraba zaščitnih mask (in deloma razkužil), predvsem na vstopnih točkah na oddelke in v posamezne stavbe bolnišnice, kjer je bila tovrstna oprema na voljo v večjih paketih. Da bi porabo prilagodili resničnim potrebam, je bilo dogovorjeno, da zaščitne maske (po en kos) ob utemeljeni potrebi izdaja informator oziroma pristojna oseba in da ne bodo več povsem prosto dostopne v embalaži (paketih), kot je bila dosedanja praksa v bolnišnici. Varnostna služba je bila dodatno opozorjena, naj dosledno opozarja na primerno uporabo zaščitne opreme," pojasnjujejo v naši največji bolnišnici. 

Prepoved obiskov zaradi možnosti vnosa novega koronavirusa tako velja povsod, vzpostavili so posebno telefonsko številko, na kateri bo mogoče dobiti osnovne informacije o novem virusu.

V šotorih bodo jemali brise

Sprva v dveh improviziranih šotorih, nato pa v kontejnerjih bodo uredili improvizirano ambulanto za odvzeme brisov tistim, ki bi lahko bili okuženi. Dva rumena šotora za odvzeme brisov so že postavili.

Koronavirus - šotora pred UKC | Avtor: UKCLJ Koronavirus - šotora pred UKC UKCLJ
Za sprejem bolnikov imajo na infekcijski kliniki pripravljenih 20 postelj. 

Koronavirus - soba Infekcijska klinika | Avtor: UKC Ljubljana UKC Ljubljana

Posebna telefonska številka

Do danes zjutraj je bilo opravljenih 27 testov na koronavirus. Vsi so bili negativni. Na informativni telefonski številki za informacije o koronavirusu 01 522 45 40 in 01 522 45 41 so od 15. ure včeraj do danes do 13. ure prejeli 41 klicev.

"Ljudje so večinoma iskali informacije in preverjali, v katerih primerih smiselen obisk osebnega zdravnika oziroma UKC Ljubljana. Zdravstveni dispečer jih je primerno informiral oziroma usmeril, s čimer preprečujemo nepotreben vstop v urgenco in UKC, " pojasnjujejo.

Zaprtih več vhodov

V sodelovanju z ZD Ljubljana so na vhodu v urgetni center zagotovili zdravstveno osebje, ki ljudi pravilno usmerja ob morebitnem sumu na okužbo s koronavirusom na Infekcijsko kliniko, s čimer preprečujejo nepotreben vstop v urgenco in UKC. Zaradi posebnega režima je zaprtih več vhodov v stavbe UKC Ljubljana in se vsi - tako osebje kot obiskovalci - usmerjajo na glavne vstopne točke. 

Bolniku bodo že na triaži namestili masko

Na samem vhodu urgence bodo vsakega pacienta povprašali, zakaj prihaja. Tiste z znaki respiratornega infekta, ki bodo izpolnjevali kriterije, bodo preusmerili na infekcijsko kliniko.

Takšnemu bolniku bodo že na triaži oz. vstopu namestili masko, nato pa bo potekal transport preko reševalne službe, torej z reševalnih vozilom, da ne bo sam hodil naokrog. Podobno bo veljalo tudi, če bo takšen bolnik prišel na pregled v kakšno drugo ambulanto.

Režim obiskov

klinični | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Do nadaljnjega so prepovedani vsi obiski hospitaliziranih bolnikov v UKC Ljubljana. Omejitev velja tudi za pokretne bolnike in njihovo srečevanje in zbiranje v avlah, saj je tudi v tem primeru storjen kontakt. Vstop na Urgentni blok je omejen na eno vstopno točko zgolj za bolnike, ki potrebujejo nujno obravnavo. "Obiskovalce prosimo, da ob vstopu upoštevajo navodila zdravstvenega osebja in varnostne službe," so sporočili. 

Partner lahko prisoten le med porodom

Zaradi povečanega števila respiratornih okužb in virusnih obolenj bodo na vseh oddelkih Porodnišnice Ljubljana od 26.02.2020 do preklica UKINILI vse obiske pri nosečnicah, otročnicah in novorojenčkih.

Prisotnost partnerja, ki ne kaže znakov respiratorne okužbe je dovoljena, vendar izključno v času poroda. Na Enoti za intezivno terapijo novorojencev do preklica ostaja dovoljen obisk zdravega očeta. Dovoljen je prihod partnerja ob odpustu pacientke in otroka domov. Na vse ambulantne preglede in posege naj pacientke vstopajo v porodnišnico brez spremstva, so zapisali in dodali. "Ob vstopu v prostore porodnišnice se obvezno zglasite pri varnostniku za nadaljnja navodila."

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 12
  • Luksi 23:09 27.februar 2020.

    Jaz pa zdravnike razumem, dobro vedo, da jih je maska ze veckrat zascitila in jih bo tudi v tem primeru... Ne razumem pa, da lahko doniramo maske Kitajcem zase jih pa nimamo. Ce jih ne bi zmanjkalo se serpentinsek zdaj ...prikaži več ne bi norca delal iz ljudstva, ampak bi se hvalil, kako dobro so pripravljeni in je vsega dovolj za vse.

  • anton55 20:01 27.februar 2020.

    Tako smo pripravljeni na virus,dva komaj samostoječa šotora pred garažo.Beda!

  • Avatar praufo
    praufo 19:20 27.februar 2020.

    šotori namesto mask, ne razumem, rez gre za konfuzno stanje