Slovenija
9010 ogledov

Po Sloveniji zmanjkuje zaščitnih mask

Zaščitna maska Profimedias
"V dežurni lekarni v Kopru je konec tedna zmanjkalo zaščitnih mask," nam je povedala direktorica Obalnih lekarn Koper Katja Gombač Aver. Dodaja, da je bila prodaja povečana že v času prehladov in gripe, zdaj pa se je prodaja, zelo verjetno zaradi izbruha koronavirusa v Italiji, še povečala.

Kakšna je zaloga v drugih lekarnah, ki za konec tedna niso bile odprte, danes še niso preverjali, pričakujejo pa, da bo zaloga tudi tam pošla.

"Trenutno iščemo, kje bi lahko dobili zaščitne maske, ljudje po njih povprašujejo, a se jih ne da dobiti. Dobavitelji nam ne znajo povedati, kdaj bodo dobavljive," je še dodala Katja Gombač Aver. Globalno povpraševanje po maskah je namreč ogromno.

Razkužila so še na zalogi in so dobavljiva. Direktorica Obalnih lekarn je dodala še, da farmacevti ljudi opozarjajo tudi na osnovne ukrepe: umivanje rok, razkuževanje in higieno kašlja, s katerimi je mogoče preprečevati okužbe.

Zdravnik Blaž Mrevlje je na Twitterju objavil, da je zaščitnih mask s certifikatom FFP3 ali N95 zmanjkalo tudi v lekarni v središču Ljubljane.

"Zaloga vseh vrst zaščitnih mask v enotah Lekarne Ljubljana je pošla. Trudimo se, da bi zaščitne maske pridobili od različnih dobaviteljev, a jih tudi za naročila ni več na voljo oziroma so občasno na voljo le manjše količine, ki pa ne zadoščajo povečanemu povpraševanju po maskah," so nam povedali v Lekarnah Ljubljana. Pravijo, je povečano tudi povpraševanje po razkužilih, vendar so na zalogi in na voljo za donaročanje.

Tudi oni so spomnili na osnovne higienske ukrepe: Temeljito umivajte roke z milom in vodo, izogibajte se dotikanju oči, nosu ali ust z neumitimi rokami ter pokrivajte usta z robčkom med kašljanjem ali kihanjem, če nimate na voljo vode in mila, roke razkužite z antiseptikom ter izogibajte se stiku z okuženimi osebami.

Čakamo tudi na odgovore iz Goriških lekarn. Goriški župan Klemen Miklavič je po kriznem sestanku na občini dejal, da bodo od ministrstva za zdravje zahtevali, naj za regijo, ki mora dobiti poseben status, zagotovi potrebne pripomočke, tudi zaščitne maske. 

Mask naj ne bi bilo tudi v Kranju, Domžalah, Novi Gorici, Grosuplju, Mariboru Ilirski Bistrici in Sežani, poročajo bralci pod našo objavo na Facebooku. 

Zavod za blagovne rezerve ima zaščitne maske

Na Zavodu za blagovne rezerve so nam potrdili, da imajo tudi zalogo zaščitnih mask, količine pa ne morejo razkrivati. O tem, kdaj se sprosti blago iz blagovnih rezerv, odloča vlada. Zavod za blagovne rezerve je bil sicer v preteklosti zadolžen tudi za skladiščenje in vzdrževanje zalog protivirusnih zdravil, kot je na primer Tamiflu. 

Zaščitna maska Koronavirus Zdravje Te maske so najboljše v boju proti smrtonosnemu virusu

Kitajski veleposlanik v Avstriji je sicer danes objavil, da je letalo z milijon zaščitnimi maskami, ki smo jih donirali Kitajski, danes pristalo v Wuhanu. 

Komentarjev 5
  • Avatar praufo
    praufo 14:27 24.februar 2020.

    pa dobr, pust je šele jutr ... smola, pa že zmankal mask, jest mam še nekj starih robcev, če kdo rab

  • Avatar Leon
    Leon 14:08 24.februar 2020.

    NIJZ ocenjuje ,da je uporaba mask nepotrebna ! Pošljimo jih v paketu na Kitajsko naj prepričajo njih namesto pošiljke mask .

  • brencl47 11:54 24.februar 2020.

    Saj ni res - maske proizvajajo na kitajskem, mi pa jih jim vračamo. Kaj pa bo ostalo za nas???

Sorodne novice