Svet
1025 ogledov

Hrvati odsvetujejo izlete v Italijo

Koronavirus v Italiji Profimedia
Hrvaški minister za zdravje, Vili Beroš, kot preventivni ukrep pred koronavirusom vsem šolam na Hrvaškem odsvetuje šolske izlete in ekskurzije v Italijo.

"Upoštevati moramo nove okoliščine. Sami ste videli, kako se je stanje v Italiji spremenilo v zgolj dnevu in pol," je hrvaški minister Vili Beroš sinoči poudaril v Dnevniku Nove TV.

Ker 80 odstotkov obolelih razvije le blažje simptome, večina sploh ne ve, da so zboleli za koronavirusom, zato je minister poudaril, da so najbolj ranljivi starejši in tisti s šibkejšim imunskim sistemom. Vseeno pa je dodal, da imajo dovolj zaščitne opreme, zato ni razlogov za paniko.

Spomnimo, da se je včeraj več skupin študentov včeraj vrnilo iz Italije, vsi so bili pregledani že na meji. Nihče ni kazal znakov obolenja, a bodo vsi, ki so bili v stiku z obolelimi, v karanteni počakali na naslednje izvide.

Koronavirus v Italiji V Italiji štirje mrtvi Svet 500 potnikov obtičalo, avstrijske oblasti razmišljajo o zaprtju meje z Italijo

Na mejnih prehodih s Hrvaško lahko sicer pričakujete poostren nadzor. 

Koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia
Hrvaška kirurginja dr. Nela Sršen, ki dela v italijanski bolnišnici Azienda Ospedaliera Universita Padua, pa je včeraj za hrvaško nacionalno televizijo (HRT) dejala, da so v bolnišnico sprejeli tri bolnike s koronavirusom iz bližnjih bolnišnic v italijanski regiji Benečija.

"Slišali smo tudi za okuženost osebja v bolnišnici, a nismo prejeli nobenih posebnih direktiv glede preprečevanja širjenja bolezni," je zaskrbljena zdravnica. 

Aleš Šabeder Koronavirus Slovenija Takšne ukrepe načrtuje Slovenija zaradi širjenja virusa v Italiji

Za hrvaški Novi list pa je predstavila trenutne razmere v bolnišnici v Padovi in ​​v regiji Benečija: "En bolnik v regiji je že umrl zaradi virusa, druga dva sta v kritičnem stanju. V Italiji okuženih niso diagnosticirali pravočasno, tako da so bili zdravstveni delavci tudi sami izpostavljeni bolezni."

Dodala je, da so sicer omejili število obiskov v bolnišnici in zmanjšali število operativnih posegov, zdaj pa čakajo na navodila, kako še naprej delovati z najmanjšim tveganjem tako za njih kot za paciente.

Koronavirus v Italiji Koronavirus Slovenija V Novi Gorici izredni sestanek zaradi koronavirusa
Komentarjev 3
  • kvasetotidogajamona 09:25 26.februar 2020.

    pofukani ustaši, kaj odsvetujete izlete v italijo, raje prepovejte izlete povsod izven ustaške države

  • kapibara1 15:36 24.februar 2020.

    Glavn da naši NE ! Tus ecelo še prdajajo zimski smučarski paketi v Italija..