Slovenija
24633 ogledov

Takšne ukrepe načrtuje Slovenija zaradi širjenja virusa v Italiji

Aleš Šabeder DZ
Vlada bo jutri sklicala sekretariat sveta za nacionalno varnost.

"Na ministrstvu za zdravje dnevno in sedaj iz ure v uro spremljamo situacijo v zvezi s širjenjem koronavirusa v sosednjih državah," je na tiskovni konferenci ob 18. uri povedal minister za zdravje Aleš Šabeder. "Trenutno v Sloveniji nimamo potrjenega nobenega primera okuženega ali obolelega za koronavirusom, moramo pa biti skrajno previdni, saj dobivamo zaskrbljujoče podatke iz sosednje Italije. Sporočili so nam, da imajo trenutno 124 okuženih državljanov."

Brenner Koronavirus Svet V Italiji potrdili tretji smrtni primer zaradi novega virusa

Pojasnil je, da se v Italiji izvajajo intenzivna epidemiološka poizvedovanja. "V primeru, da bodo italijanske oblasti ugotovile, da je bil kateri od slovenskih državljanov v stiku z okuženimi, bomo o tem nemudoma obveščeni," je poudaril Šabeder. "Tudi v Sloveniji bo vlada jutri sklicala sekretariat sveta za nacionalno varnost, kjer se bo obravnavala trenutna situacija. Če bo potrebno, bodo sprejeti nadaljnji ukrepi."

Državljane je pozval, naj spremljajo uradne strani ministrstva za zdravje in ministrstva za zunanje zadeve ter Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ter ne nasedajo politizaciji. "Ne želimo, da koronavirus postane politična tema," je poudaril Šabeder. "Gre za resno situacijo, ki se dogaja ne le v Evropi, ampak tudi drugod po svetu. Ne želimo, da služi za nabiranje političnih točk."

Kaj storiti, če ste bili na počitnicah v Italiji

"Če ste bili v krajih, kjer je prišlo do okužb, morda celo hospitalizirani, je tveganje veliko, sicer ta hip ni kakšne posebne potrebe po samoizolaciji. Samoizolacija ni potrebna za nobenega, če nima znakov bolezni. Če ima znake bolezni, velja, kot vedno, ko smo bolni, da ostanemo doma, se opazujemo, omejimo stike, tudi z družinskimi člani. Če smo bolni, je dobro, da smo čimbolj na distanci, da vzdržujemo razdaljo 1,5 metra, da si redno umivamo roke, odpiramo okna in zračimo. Za omejevanje gibanja za zdrave se zaenkrat še nismo odločili."

Simona Repar Bornšek, ministrstvo za zdravje

Koronavirus v Italiji Nasveti NIJZ Zdravje To so navodila, če pride do izbruha koronavirusa v Sloveniji

Glede na to, da se končuje prvi del počitnic, so navodila za vse potnike, ki prihajajo iz italijanskih pokrajin, da se opazujejo in v primeru temperature in/ali kašlja kontaktirajo izbranega osebnega zdravnika oz. dežurno službo. "Pozvali bomo bolnišnice, kjer bipotencialni bolniki lahko bili hospitalizirani, naj preverijo svoje načrte," je povedala državna sekretarka Simona Repar Bornšek"Trenutno potrjenega primera koronavirusa v Sloveniji še nimamo. Glede na spreminjanje situacije se bomo odločali za konkretne ukrepe, kot je okrepljeno testiranje."

Koronavirus v Italiji | Avtor: Epa Epa

Predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc je ponovno poudarila, da se zdravstvene ustanove pripravljajo na morebitne primere koronavirusa v Sloveniji. "Klinika je aktivnosti na sprejem prvega bolnika še pospešila, pripravljenih je nekaj postelj, tudi v intenzivni terapiji, še dodatne postelje bomo pripravili tekom tedna," je povedala Lejko Zupančeva. "Ni potrebna panika in strah. Če so bile osebe v epidemiološko vročih območjih, je potrebno samoopazovanje in posvet z zdravstveno službo. Če bo potrebno, bomo uvedli tudi malo več previdnosti, da bi preprečili raztres virusa, za katerega skoraj ni več dvoma, da se bo razširil tudi k nam."

Koronavirus v Italiji Novi virus Zdravje V Italiji zaprli šole in urade ter odpovedali dogodke

Poudarila je, da so mehanizmi za množične izbruhe popolnoma drugačni od mehanizmov za nekaj bolnikov, kar je predvideno v trenutno situaciji. "Sposobni smo pripraviti deset, dvajset postelj, kar bi moralo biti dovolj za manjši izbruh," je povedala Lejko Zupančičeva. "Če bi prišlo do večjega izbruha, se vključijo drugi mehanizmi, kjer je angažirana tudi civilna zaščita."

Glede kadrovske stiske je poudarila, da si usodo delijo vse klinike. "Kader ima visoko moralo, vsi so pripravljeni sodelovati in se zavedajo pomena," je še dejala Lejko Zupančeva. "Pričakujemo angažma dodatnega kadra, mogoče iz vojaške sanitete, ki nam bo pomagala, če bo stiska večja."
 

MZZ slovenskim državljanom, ki so v Italiji, svetuje previdnost pri vračanju domov. Vsem, ki se odpravljajo tja, pa svetujejo, da zaradi spreminjajoče se situacije preverijo stanje ukrepov v ciljni destinaciji. Razmere in ukrepi za zajezitev virusa se hitro spreminjajo, zaradi česar ministrstvo priporoča, da pred potovanjem ljudje pri gostiteljih, potovalni agenciji ali hotelih preverijo zadnje stanje.

Konzularna služba MZZ, slovensko veleposlaništvo v Rimu in generalni konzulat v Trstu so v stikih z italijanskimi oblastmi in redno spremljajo situacijo.

Veleposlaništvo v Rimu je za informacije dosegljivo na elektronskem naslovu sloembassy.rome@gov.si in telefonski številki +39 335 80 64 552. Konzulat v Trstu pa je dosegljiv na elektronskem naslovu sloconsulate.trieste@gov.si in telefonski številki +39 040 30 78 55.

Koronavirus v Italiji Koronavirus Slovenija Koronavirus: MZZ izdal navodila ob potovanju v Italijo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • janez846 12:03 24.februar 2020.

    Iz dobrih virov imamo pri nas vsaj 2 okužena. In to v šempasu nekje na primorskem.

  • Kirka 11:05 24.februar 2020.

    Kot smo predvidevali, po milijon doniranih mask Kitajski le-teh zmanjkuje v Sloveniji. Vse za tujce, za Slovenca pa prst v r.t. ( in 20 postelj za obolele!!!!).

  • stromar 21:20 23.februar 2020.

    Vsak pameten bi že zdavnaj zaprl meje EU, če ne drugo s kitajsko. Sedaj jokati je malo pozno