Zdravje
88237 ogledov

To so navodila, če pride do izbruha koronavirusa v Sloveniji

Koronavirus v Italiji Profimedia
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so izdali ukrepe za preprečevanje okužbe s koronavirusom in preventivne ukrepe.

Za preprečevanje okužbe s koronavirusom je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) tako med drugim svetujejo izogibanje tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.

"Ne dotikamo se oči, nosu in ust. V primeru, da zbolimo, ostanemo doma. Upoštevamo pravila higiene kašlja. Redno si umivamo roke z milom in vodo," so zapisali na spletni strani NIJZ.

V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60-odstotna. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože, so opozorili.

NIJZ svetuje ob izbruhu koronavirusa | Avtor: NIJZ NIJZ

Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.

V času povečanega pojavljanja okužb dihal se je treba izogibati zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi, ter poskrbeti za redno zračenje prostorov.

Na NIJZ so med drugim pojasnili, da se z novim koronavirusom lahko okužijo ljudje vseh starosti. Starejši ljudje in ljudje s kroničnimi boleznimi, kot so astma, sladkorna bolezen in srčne bolezni, so bolj podvrženi težji bolezni po okužbi. Svetovna zdravstvena organizacija ljudem vseh starosti svetuje, naj se držijo najbolj pomembnih ukrepov, ki zmanjšajo možnost okužbe. Med temi je predvsem higiena rok in izogibanje vidno obolelim osebam, če izgledajo vročični, kašljajo, smrkajo, kihajo.

Tudi na Hrvaškem priprave na izbruh

Zdravstveno ministrstvo na Hrvaškem je izdelalo brošuro v obliki letaka, na katerem so predstavljene osnovne informacije o koronavirusu.

Koronavirus PRVI ZNAKI Svet Izpoved obolelega s koronavirusom: "Kar naenkrat me je čudno oblilo"

"Koronavirus je virusna bolezen, ki se izraža s simptomi, podobnimi gripi. Hitro se širi, okužijo pa se lahko živali in ljudje. V nekaterih primerih lahko pride do težkih in zapletenih motenj dihalnega sistema in celo smrti," so zapisali v odgovoru: "Kaj je koronavirus"?

Koronavirus v Italiji Na ulice vojska? Svet Panika v Italiji, koronavirus se širi proti Milanu

Na letaku so izpostavljene najbolj ogrožene osebe, to so starejši, otroci in kadilci. Izrecno so poudarili, da cepivo za virus ne obstaja, širi pa se z dotikanjem predmetov izpostavljenih virusu, kašljem, kihanjem, neposrednim stikom z okuženo osebo.

Koronavirus v Italiji Šarec Slovenija Šarec o načrtih glede izbruha koronavirusa v Sloveniji

Priporočajo redno umivanje in razkuževanje rok, izogibanje divjim živalim, priporočajo nošenje maske in obisk zdravnika.

Letak za primer izbruha koronavirusa | Avtor: Hrvaško ministrstvo za zdravje Hrvaško ministrstvo za zdravje

Komentarjev 5
  • pravičnik77 06:33 25.februar 2020.

    razlika med navodili je očitna. Slovenska novodila gredo v smeri "uporabite Soleo", Hrvatje pa " naredite nekaj in se zaščitite". Eno je Bananistan, drugo vsaj za silo urejena država.

  • Avatar Leon
    Leon 13:46 23.februar 2020.

    Janša je povprašal Šarca kako bo ukrepal ? In kako bo ukrepal Janša , kot mandatar v primeru epidemije ? Mislim,da se je Janša malo ......

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 13:13 23.februar 2020.

    v Sloveniji je že par dest ljudi okuženih s korona virusom tovariši na oblasti pa veselo spijo in čakajo kaj bo. Že pred tednom dni bi morali zapreti mejo z Italijo. Gospodje računajo na to, da se korona virus ne ...prikaži več bo lotil njih, zganili pa se bodo, ko bo prvi pomembnejši politik zaradi korona virusa umrl. Žal bo takrat že prepozno.

Sorodne novice