Svet
98344 ogledov

Izpoved obolelega s koronavirusom: "Kar naenkrat me je čudno oblilo"

Koronavirus
Izpoved enega izmed prvih obolelih za koronavirusom. "Praznovali smo, ko me je kar naenkrat oblilo."

Kitajec Xiao Yao ne ve, kje in kdaj bi se lahko okužil s koronavirusom, sumi pa, da je nevarni virus pobral, ko je z vlakom potoval na proslavo kitajskega novega leta v mesto Jingzhou v kitajski provinci Hubei.

koronavirus Svet Avstralca na ladji negativna na koronavirus, doma pozitivna

Postal je paničen

27-letni, ki sicer živi v mestu Čengdu, je prav na praznovanju v hiši prijatelja spoznal, da z njim nekaj ni v redu. "Kar naenkrat me je obliko. Občutil sem čudno toplino. Zajela me je panika. Nisem vedel, kaj naj naredim. Od prijateljev iz Wuhana, epicentra epidemije, sem slišal strašne zgodbe o virusi, ki se širi po državi," je dejal in dodal, da so se ljudje bali oditi v bolnišnice, saj so verjeli, da bodo tam zboleli, če slučajno niso še okuženi. "Vedel sem, da moram čim prej zapustiti prijateljevo hišo, da bi zaščitil njegove stare starše in dojenčka," je za tiskovno agencijo AFP povedal Xiao.

Koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Koronavirus na križarki Koronavirus Zdravje Dva Slovenca okužena s koronavirusom, dva v karanteni na domu

Zatekel se je v hotel

Wuhan in ostali deli Hubeija so bili takrat že pod karanteno. Ljudje niso smeli potovali in 27-letnik se ni mogel vrniti domov. Skrušen se je prijavil v hotel in tam se je začela njegova agonija. Cel teden je bil zaprt v sobi in se hranil z instant rezanci, saj, kot je povedal, so bile vse trgovine zaprte. Pravi, da ni bil prepričan, da je zbolel za virusom COVID-19 - je dejal Xiao Yao in dodal, da so ga ponoči mučile halucinacije. Bal se je vseh insektov, vrhunec pa je bil, ko je nekega jutra v njegovo sobo zašel netopir, za katerega so Kitajci menili, da je vzrok okužbe. Ko je vlada zaprla hotel, se je vrnil v hišo svojega prijatelja. Oba sta kmalu začela kašljati, prijatelj je imel tudi povišano temperaturo, zato sta se napotila v bližnjo improvizirano bolnišnico.

Koronavirus na križarki na Japonskem Koronavirus Zdravje Zjutraj z Japonske priletela še dva Slovenca s križarke

Poskusna terapija

Xiaou so zdravniki dajali intravenozno terapijo, protivirusna zdravila in tradicionalno kitajsko medicino. Kmalu so potrdili, da je okužen s koronavirusom. V bolnico je prihajajo iz dneva v dan vse več okuženih ljudi. "Pogoji so bili slabi. Oprhal se nisem več kot 20 dni. Nismo imeli brisač, hrana pa je imela vonj po dezinfekcijskih sredstvih, zaradi česar mi je bilo ves čas slabo," je za AFP še povedal mladi Kitajec.

Koronavirus | Avtor: Epa Epa

Koronavirus Zdravje Potrjena prva žrtev koronavirusa v Evropi

Da bi bilo vse skupaj še slabše, so se o njem začele širiti neresnice, da je postal mutant, da je umrl, da so ga že zažgali, da je namerno prišel v mesto, da bi okužil druge ljudi. "Psihično sem podlegel. Pritiski so bili nemogoči," je povedal.
Dobra novica je, da je bil Xiao Yao izpuščen iz bolnišnice in premeščen v karanteno, ki jo je zavarovala kitajska vlada. "Moj načrt je, da darujem krvno plazmo za poskusno terapijo za zdravljenje koronavirusa. Vrniti se želim v rodno mesto in biti z družino," je zaključil mladenič.
 

Komentarjev 1
  • Ender3 18:09 22.februar 2020.

    Huje od infekcije z virusom je panika v povezani s tem. Tudi pri nas ne bodo prizanesli s tem. Glavni in edini pravi politik je že pozval k sklicu sveta za nacionalno varnost. Strah nas ohranja žive !!?