Zdravje
3362 ogledov

Zjutraj z Japonske priletela še dva Slovenca s križarke

Koronavirus na križarki na Japonskem
1/6
Epa
Tudi pri novih dveh Slovencih, ki sta prispela v Slovenijo, je rezultat testa negativen.

"Dva Slovenca, ki sta se vkrcala na let v Tokiu, sta preko Berlina danes zjutraj prišla v Slovenijo," je povedal vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter. "Na letališču sta bila testirana. Polet je organizacijsko, sicer z rahlo časovno zamudo, potekal tako, kot je bilo načrtovano. Šlo je za organizacijo v okviru civilne zaščite EU. Na prvem letalu so bili državljani osmih držav, na drugem sta bila dva slovenska državljana in tudi hrvaški državljan, ki je prav tako že v svoji državi."

Koronavirus na križarki Koronavirus Zdravje Dva Slovenca okužena s koronavirusom, dva v karanteni na domu

Državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje prim. Simona Repar Bornšek je povedala, da so vsi trije prispeli v zgodnjih jutranjih urah na mariborsko letališče. "Slovenska potnika sta bila takoj pospremljena v ločene prostore, hrvaškega državljana pa so prevzele hrvaške oblasti," je pojasnila Repar Bornšekova. "V stiku smo tudi s preostalima dvema državljanoma, ki sta še na Japonskem. Oba se počutita dobro, sta brez povišane temperature in ne kašljata. Dvakrat na dan se slišita z epidemiologom, po potrebi pa lahko tudi več. V bolnišnici bosta predvidoma 12 dni, ko bo ta čas pretekel, morata opraviti teste. Ko bo test dvakrat negativen, se bosta lahko vrnila."

Koronavirus na križarki na Japonskem | Avtor: Epa Epa

Koronavirus v Italiji Novi virus Zdravje V Italiji zaprli šole in urade ter odpovedali dogodke

Štirje potniki s križarke so v Sloveniji v izolaciji na domu. Repar Bornškova je pojasnila, da so se zato odločili, ker so to dopuščale razmere. "Pri vseh potnikih smo preučili domače razmere," je pojasnila državna sekretarka. "Ugotovili smo, da imajo pogoje, da lahko bivajo izolirano od drugih. Nekatere države se, ko ni teh pogojev, zato v posameznih primerih odločajo tudi drugače."

Enako kot prejšnja dva potnika bosta tudi ta dva pod vsakodnevnim zdravstvenim nadzorom, ki bo trajal 14 dni. "Vsak dan bosta v kontaktu z epidemiologom, nadaljeval se bo virološki nadzor, kar pomeni, da bomo odvzemali kužnine, jih mikrobiološko preizkušali, čeprav sta bila oba do sedaj negativna," je povedala predstojnica Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje izr. prof. Maja Sočan. "To bomo počeli, da smo popolnoma na varni strani, čeprav se morda zdijo takšni ukrepi, glede na to, da sta oba negativna, pretirani."

Koronavirus v Italiji ŽE DVA MRTVA, ŠOLE ZAPRTE Svet V italijanskem Wuhanu ulice puste

Koronavirus na križarki na Japonskem | Avtor: Epa Epa

Poudarila je, da je možnost, da ob stiku z okuženim pride do okužbe, manjša, kot v primeru ošpic, saj se virus prenaša kapljično. "1,5 metre je zanesljiva varna razdalja, kjer do prenosa kapljične okužbe ne pride," je pojasnila Sočanova. "Če smo oddaljeni od okuženega, ni verjetnosti, da se bomo nalezli in zboleli. Po podatkih, s katerimi razpolaga WHO, večina okuženih ni težko in usodno bolna, odstotek, za katerega je ta bolezen na žalost usodna, je pravzaprav zelo nizek."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • kapibara1 11:53 22.februar 2020.

    Na letališču, ob ponovnem testiranju sta bila ponovno negativna, odšla domov... - Jutri se sprehajata, sta ponovno testirana in v prvo pozitivna...

  • sam50 11:33 22.februar 2020.

    Prva dva brez vsakršnih ovir in preventive na komercialni let proti domu,ta dva pa z istimi rezultati kot prva dva,po ukazu nekoga "pametnejšega" od naših specialistov,ki za javnost dajejo izjave,kot bi šlo za navaden prehlad,z vsemi varnostnimi ukrepi in celo ...prikaži več najemom letala na stroške davkoplačevalcev za zaključni del potovanja,ko bosta prispela na Brnik,jima bo nekdo na čelo pomolil tisti termometer za par deset evrov in bosta svobodno odšla v "domačo karanteno"....