Zdravje
18226 ogledov

Dva Slovenca okužena s koronavirusom, dva v karanteni na domu

1/3
Profimedia
Okužba poteka brez simptomov in nista zbolela za boleznijo covid-19, sta pa bila po potrditvi okužbe premeščena v bolnišnico.

Pred obalo Japonske je v karanteni ladja za križarjenje, na njej je bilo 3.700 potnikov, med njimi tudi šest slovenskih državljanov in dva med njimi sta okužena. "Okužena slovenska potnika sta samo pozitivna na virus, vendar nimata bolezenskih znakov," so povedali na novinarski konferenci ministrstva za zunanje zadeve.

Po pravilih japonskih oblasti bosta v tamkajšnji karanteni vsaj 12 dni. Kot so pojasnili, so z njima ves čas v telefonskem stiku, kar pomeni, da se lahko posvetujeta tudi s slovenskim epidemiologom oziroma NIJZ. 

Dva sta že doma, testiranja bodo obnavljali do konca samoizolacije

Dva Slovenca, ki sta imela že včeraj potrdilo, da so njuni testi negativni, sta že doma in se dobro počutita. "Pristala sta na Brniku, kjer so ju pregledali in testirali po postopkih nacionalnega inštituta za javno zdravje. Njuni izvidi so bili negativni. Sprejeli smo ju v  jutranjih urah, ko sta prispela na letališče z komercialnim letom. Pričakala ju je naša epidemiološka služba, oba sta pozitivno naravnana, med letom sta si ves čas merila temperaturo. Ob tem sta že prejela odločbo o 14 - dnevni karanteni na domu. Želita si zasebnosti in se zavedata, da ne smeta priti v stik z drugimi državljani. Potnika bosta pod epidemiološkim nadzorom, virolog iz regionalnega NIJZ- ja ju bo spremljal vsak dan," je dejala sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek. V katerem mestu prebivata, zaradi varstva osebnih podatkov ne razkrivajo, so pa potrdili, da prebivata v hiši in ne v večstanovanjski stavbi.

"Z njima smo bili v stiku že preden sta odletela v domovino in sta se obnašala zelo samozaščitno, nosila sta maske in si nenehno merila temperaturo."

"Potnika sta zdrava, sta negativna in v nosnem žrelu ne nosita koronavirusa. Zato ni smiselno, da bi opozarjaji potnike na letalu, ki so leteli z njima," je dejala Maja Sočan z NIJZ, ki je dodala, da strokovnih razlogov za takšno obveščanje ni. Da v lastni režiji zapustita Japonsko, sta se odločila po posvetu z našo ambasado, ki jima je predlagala, naj si najdeta komercialni let.

Ni še znano, kdaj bo poletelo letalo EU

Druga dva, ki sta po zadnjih podatkih prav tak zdrava, sta se odločila, da prideta pod nadzorom, z organiziranim letom EU, torej z italijanskim letalom, za katerega pa še ni znano, kdaj bo poletel z Japonske. Tamkajšnje oblasti temu letalu namreč ne dajo dovoljenja za vkrcanje potnikov. Kot so pojasnili, italijanske oblasti še enkrat dodatno testirajo vse potnike in za enkrat še ni informacije o tem, kdaj bo letalo lahko poletelo.

Dva potnika na ladji sta umrla 

Japonski mediji danes poročajo, da sta umrla dva potnika z ladje za križarjenje Diamond Princess. Oba potnika so v slabem zdravstvenem stanju premestili z ladje v bolnišnico 11. oziroma 12. februarja. Gre za par, moškega in žensko, ki sta stara več kot 80 let, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Japonski minister Katsunobu Kato je zaenkrat novico potrdil le delno in dejal, da je treba počakati, da bodo najprej obvestili družino. "Molim za njuni duši in izražam sožalje njunima užaloščenima družinama," je dejal. Dodal je, da so ju nemudoma, ko sta kazala znake okužbe odpeljali v bolnišnico. Dejal je, da verjame, da sta bila deležna najboljšega možnega zdravljenja.

Komentarjev 6
  • Silva Drevensek 07:16 21.februar 2020.

    zdaj pa že tako lažejo da sami sebi verjamejo,zdaj sta v samo izolaciji,na Brnik pa priletela z redno linijo,a potniki na letalu pa niso bili ogroženi,če nista pozitivna ne vem zakaj samoizolacija

  • Avatar praufo
    praufo 19:45 20.februar 2020.

    včasih je bil na gorenskem korona lokal pa še pivo so imel ... evo zdej nič od tega , samo še virus, pa kaj čem z virusom

  • kapibara1 19:14 20.februar 2020.

    Počakmo 14 dni, ko se bodo začeli spraševat, kakot to da pri vseh teh enormno odličnih velikih varnostnih ukrepih, se pa je slučajo pojavil virus v SLo .. - Priročno: ilegalci jim bodo prav prišli..