Zdravje
2728 ogledov

Potrjena prva žrtev koronavirusa v Evropi

Koronavirus Epa
Francoske oblasti so potrdile smrt osebe, ki je zbolela za koronavirusom.

Francoska ministrica za zdravje Agnes Buzyn je potrdila, da je v bolnišnici v Parizu umrl turist, ki je zbolel za koronavirusom. 80-letna moški prihaja iz province Hubei na Kitajskem, navaja BBC. V Francijo je prispel 16. januarja, 25. januarja pa je bil sprejet v bolnišnico, kjer je bil v karanteni. 

Do zdaj so o smrtnih žrtvah izven območja celinske Kitajske poročali le iz Hongkonga, Filipinov in Japonske.

V Franciji je potrjenih 11 okužb s koronavirusom. Šest okuženih se zdravi v bolnišnici. Med okuženimi je tudi hči pokojnega turista. V Evropi o okuženih sicer poročajo tudi iz Nemčije, Velike Britanije, Italije, Španije, Finske, Švedske in Belgije.

Prvi primer okužbe so v petek potrdili tudi v Egiptu. Okužbo so potrdili pri tujcu, ki je prišel v državo. Gre za prvi potrjeni primer na afriški celini.

Virus, poimenovan covid-19, se je prvič pojavil v Wuhanu na Kitajskem, od kjer poročajo tudi o največjem številu okuženih in mrtvih. Po zadnjih podatkih je z virusom okuženih več kot 67 tisoč ljudi, umrlo jih je več kot 1.500. 

Na podlagi poteka bolezni in bolnikovih težav okužbe s koronavirusom ne moremo ločiti od preostalih povzročiteljev pljučnic, pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno testiranje.

Novi koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Okužilo bi se lahko 60 odstotkov svetovne populacije 

Eden vodilnih kitajskih epidemiologov iz Hongkonga, profesor s tamkajšnje medicinske fakultete, Gabriel Leung je novinarjem Guardiana na poti na srečanje Svetovne zdravstvene organizacije dejal, da bi se lahko za koronavirusom okužili dve tretjini svetovne populacije, če se širjenje bolezni ne ustavi.

Večina strokovnjakov sicer ocenjuje, da vsaka okužena oseba virus razširi na 2,5 druge osebe, na podlagi česar so zaključili, da ima virus 60- do 80- odstotno "stopnjo napada". Pri smrtnosti zgolj en odstotek bi to pomenilo zelo veliko število smrtnih žrtev. Če na svetu živi 7,8 milijarde ljudi in se jih od tega okuži 60 odstotkov, to pomeni 4,2 milijarde okuženih in 42 milijonov smrtnih primerov. Število smrtnih žrtev zaradi novega koronavirusa je do sedaj na Kitajskem preseglo tisoč. 

Koronavirus Koronavirus Zdravje Opozorilo epidemiologa: Okužilo bi se lahko 60 odstotkov svetovne populacije

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1