Zdravje
12633 ogledov

Superširitev koronavirusa v Evropi?

Koronavirus Epa
Zdravstveni delavci opozarjajo na možnost, da se je v Evropi pojavil superširitelj novega soja koronavirusa.

Od začetka pojava novega virusa je na Kitajskem že prišlo do primerov superširjenja, zdaj pa je sum padel na Britanca, ki je bival v Singapurju, se okužil s koronavirusom, potem pa najvernetneje prenesel nov soj virusa na štiri osebe v Veliki Britaniji, pet v Franciji, morda še na eno na Mallorci, piše BBC.

Pojav superširjenja je lahko znak, da bo epidemijo še težje kontrolirati. Kaj je superširitelj? Za superširitelja se smatra oseba, ki okuži znatno večje število ljudi. Med epidemiujo SARS-a so v Pekingu epidemiologi kot superširitelje označili osebe, ki so okužile več kot osem drugih ljudi. V omenjenem primeru so identificirali nekaj superširiteljev.

Eden od njih je bil zdravnik, ki je ne glede na to, da se je zavedal simptomov SARS-a odpotoval v Hong Kong, da bi se tam udeležil poroke v družini. Okužil je 16 ljudi. Drugi je bil 54-letnik, ki je poleg okužbe s SARS-om trpel zaradi več kroničnih bolezni. V bolnišnici je okužil 33 ljudi.

Zdravnik John Edmunds, strokovnjak za nalezljive bolezni, je za BBC povedal, da imajo superširitelji veliko vlogo na začetku katere koli epidemije.

Koronavirus Kot da še ni dovolj ... Zdravje Na Kitajskem še en zelo nevaren virus

Kitajci stopnjujejo pritisk

Kitajske oblasti so medtem s položajev odstavile dvojico vodilnih zdravstvenih uradnikov v provinci Hubei, ki jo je izbruh novega koronavirusa najhuje prizadel. Krepi se pritisk javnosti glede ukrepanja odgovornih v zvezi z epidemijo, ki je po zadnjih podatkih na Kitajskem terjala življenja 1016 ljudi, 42.600 je okuženih.

S položaja sta se v skladu s ponedeljkovo odločitvijo komunistične partije v provinci morala posloviti partijski vodja zdravstvene komisije v Hubeiju Zhang Jin in njena direktorica Liu Yingzi, poročanje državne televizije CCTV povzemajo tuje tiskovne agencije.

Gre za najvišja uradnika, ki sta v zvezi z ukrepanjem glede izbruha novega koronavirusa od decembra lani izgubila položaj. Glede na poročanje medijev je bilo sicer odstavljenih že več sto ljudi, izvedene so bile tudi številne preiskave.

Včeraj je sicer za virusom, ki povzroča pljučnico, na Kitajskem umrlo še 108 ljudi, kar je največ v enem dnevu doslej. Skupno število smrtnih žrtev v državi je doseglo 1016.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Avatar TruthWillPrevail
    TruthWillPrevail 14:23 11.februar 2020.

    Pri 11 miljonih ljudi ni to nič. Samo v prometnih nesrečah jih tam umre mnogo več. Pa zaradi zdravniških napak, ipd.

  • NeAnonimni 12:34 11.februar 2020.

    Strah me je.

  • Skipi 11:38 11.februar 2020.

    Take karantene kot jo kitajci izvajajo v svojih mestih v EU ne bo mogoče nikoli izvesti. Če se pri nas pojavi visur množično se bo širil brez problemov povsod.

Sorodne novice