Zdravje
62303 ogledov

Na Kitajskem še en zelo nevaren virus

Koronavirus Epa
Oblasti so obstoj virusa potrdile.

Kitajsko kmetijsko ministrstvo je potrdilo, da se je na eni od farm v pokrajini Sichuan pojavil soj ptičje gripe, poroča Reuters. Od skupno 2497 živali jih je poginilo 1840; ostale so evtanazirali.

Gre za prvi primer pojava soja ptičje gripe H5N6 na Kitajskem na kakšni od farm perjadi, odkar so virus potrdili pri štirih labodih.

Ptičja gripa se občasno pojavi tudi pri človeku; prvi takšen pojav je bil zabeležen leta 1997 v Hong Kongu, ko je od soja H5N1 obolelo 18 ljudi, šest jih je umrlo.

Predsednik Xi obiskal bolnike

Medtem je kitajski predsednik Xi Jinping danes v Pekingu v eni od bolnišnic obiskal zdravstvene delavce in bolnike, ki se spopadajo s smrtonosnim koronavirusom. V enem od redkih javnih obiskov od začetka izbruha koronavirusa je pozval k bolj učinkovitim ukrepom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Razmere v žarišču izbruha virusa v mestu Wuhan so po besedah Xija še vedno zelo težke. Obenem je pozval k odločnejšim ukrepom za zajezitev epidemije. Kitajska je v boju proti širjenju virusa izolirala celotna mesta v provinci Hubei, kjer leži Wuhan, in drugod, omejili so javni promet in podaljšali praznike ob lunarnem novem letu.

Ameriški predsednik Donald Trump je medtem novinarjem v Beli hiši dejal, da pričakuje, da se bo izbruh končal aprila, ko nastopi vročina. Kot je pojasnil, se je nedavno po telefonu pogovarjal s Xijem. Virusi podobni gripi so običajno bolj uspešni v hladnejših mesecih in novi koronavirus bi lahko bil podoben, piše AFP.

kitajski virus - 2019-nCoV, Virusi Zdravje Koronavirus že presegel sars

Koronavirus | Avtor: Epa Epa

Več kot 900 žrtev

Novi koronavirus, ki je izbruhnil na Kitajskem, je doslej terjal več kot 900 življenj, več kot 40.000 ljudi pa je okuženih, a se število na novo okuženih stabilizira. Med okuženimi na Kitajskem je 27 tujcev, dva tujca, Američan in Japonec, pa sta za posledicami pljučnice, ki jo je povzročil virus, tam umrla.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je medtem posvaril, da se virus širi tudi z ljudi, ki niso bili na Kitajskem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 05:12 11.februar 2020.

    Sem opazil, da kar hitro brišete komentarje, ki vam niso po volji, pušćate pa te debilne "hitta ine kvinna pinta binta" oglase...Sami sebi pljuvate v skledo, Butalci..

  • tonebalone 21:52 10.februar 2020.

    to je pa to k pri njih ni higijene.