Zdravje
2265 ogledov

Žalostna usoda zdravnika, ki je prvi opozoril na koronavirus

Li Wenliang Youtube
Med drugim ga je zaradi opozorila pred koronavirusom obiskala tudi policija.

Zdravnik, ki je med prvimi skušal opozoriti širšo javnost na nevarnost glede koronavirusa, je umrl, potem ko je bil okužen s tem virusom, je poročal BBC.

34-letni Li Wenliang je v bolnišnici v Wuhanu delal kot oftamolog. Konec decembra je v WhatsApp skupini, kjer so bili tudi ostali zdravniki in študentje, opozoril na pojav novega nevarnega virusa ter izpostavil, da velja opozoriti na ta pojav. Prav tako je menil, da bi bilo dobro, da bi zdravstveno osebje nosilo posebne zaščite, da bi preprečili širjenje virusa.

Zaradi njegovega opozorila ga je obiskala tudi policija, saj naj bi po mnenju oblasti širil nepreverjene govorice. Urad za javno varnost mu je predal uradno opozorilo, da bo kaznovan, v kolikor bo še naprej širil "neosnovane govorice", s katerimi naj bi resno kršil družbeni red.

Pred nekaj dnevi se je javil iz bolnišnične postelje; tudi sam je zbolel zaradi virusa, pred pojavom katerega je opozoril. Med drugim je objavil kopijo pisma in povedal, kaj se je zgodilo. Lokalne oblasti so se mu medtem sicer opravičile, a za opravičilo je bilo prepozno. Med tem časom so se mnogi zdravstveni delavci okužili zaradi slabe zaščite ob pojavu novega virusa.

Li Wenliang je domnevno virus dobil s strani ženske, ki jo je zdravil zaradi glaukoma. Okužila sta se tudi njegova starša.

Novi koronavirus Neverjetno ... Svet To se je zgodilo z doktorjem, ki je prvi opozarjal na koronavirus

Število novih okužb prvič padlo

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je medtem sporočila, da je prvič od izbruha novega koronavirusa v sredo na Kitajskem padlo število novih primerov. Tiskovni predstavnik Mike Ryan je pojasnil, da število okužb v najbolj prizadeti provinci Hubei stalno narašča, izven province pa ne. Je pa še prezgodaj za oceno, da je virus že dosegel vrhunec, je poročala STA.

Virus je doslej zahteval 563 življenj, veliko večino v provinci Hubei, okuženih je 28.200 ljudi.

V mestu Wuhan pa so danes končali še drugo bolnišnico od izbruha virusa, saj je mesto sooča s pomanjkanjem prostora za okužene bolnike. Kot navaja portal Deutsche Welle, naj bi skupina bolnikov v tej bolnišnici začela poskusno jemati nova protivirusna zdravila.

V Italiji so medtem dva huje obolela zaradi virusa že začeli zdraviti z "eksperimentalno protivirusno terapijo" na podlagi priporočil WHO. Začeli so ju zdraviti z zdravilom lopinavir/ritonavir, ki ga uporabljajo pri okužbah s hivom, in zdravilom remdesivir, ki ga uporabljajo pri zdravljenju ebole, so sporočili iz bolnišnice Spallanzani, kjer ju zdravijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.