Svet
5158 ogledov

Panika na križarki: Okuženih 61 ljudi, takšno je stanje šestih Slovencev

Ladja pred japonsko obalo
1/4
Na Kitajskem zaradi novega koronavirusa 636 smrtnih žrtev in več kot 30.000 okuženih.

Po zadnjih uradnih podatkih je novi koronavirus na Kitajskem doslej zahteval 638 smrtnih žrtev, število okuženih pa se je povzelo na 31.485 primerov.

Z ladje, ki je v karanteni pred Japonsko obalo, so ob tem sporočili, da so okužbo z virusom potrdili še pri 41 ljudeh, kar pomeni, da je med ladijskimi potniki z virusom doslej okuženih najmanj 61 ljudi. Med novo potrjenimi okuženimi je 21 Japoncev ter tudi državljani Amerike, Kanade, Avstralije, Argentine ter britanski državljan. Japonske oblasti so na ladji Diamond Princess doslej opravile teste pri 273 ljudeh.

Ladja pred japonsko obalo | Avtor:

Po poročanju Radia Slovenija je na tej ladji v karanteni tudi šest slovenskih državljanov. Da so na ladji tudi slovenski državljani, je potrdilo tudi ministrstvo za zunanje zadeve, ki je preko slovenske ambasade na Japonskem z njimi že stopilo v stik. "Nihče med njimi ni med obolelimi, vsi se počutijo dobro," so zapisali preko Twitterja. Dodajajo, da so v stiku z japonskimi oblastmi in spremljajo situacijo. "Karantena bo trajala približno 14 dni." Vodja konzularne službe ministrstva za zunanje zadeve Andrej Šter je povedal, da so na ladji trije slovenski pari. Potniki se zadržujejo v kabinah in ker je to luksuzna ladja, niso v pomanjkanju - oskrba ladje z živili in zdravili poteka kot običajno.

Ladja in preostali potniki na njej ostajajo v karanteni najmanj do 19. februarja, navaja BBC. Britanec David Abel, ki je eden od potnikov v karanteni, na družbenih omrežjih opisuje razmere na ladji. Potniki si morajo redno meriti telesno temperaturo in v primeru povišane temperature takoj obvestiti zdravstveno osebje na ladji. 

Potniki, ki bi se želeli sprehoditi po palubi, morajo zunaj nositi maske. Ni jim dovoljeno približevati se drugi osebi na manj kot en meter, prav tako se ne smejo zbirati v večjih skupinah. Za čistočo in higieno na ladji morajo skrbeti sami. "Oblačila jemljemo iz koša za umazano perilo in jih nosimo. Spodnje perilo peremo na roke - nimamo drugega kot milo za roke," je dejal. 

To ni edini primer križarke v karanteni. V pristanišču v Hongkongu je zasidrana ladja World Dream, na kateri je okoli 3.600 potnikov. Za zdaj so bili vsi testi negativni. 

koronavirus johns hopkins | Avtor: Prtscr Prtscr

Umrl oftamolog, ki je prvi opozarjal na koronavirus

S Kitajske tudi poročajo, da je umrl oftamolog Li Wenliang, ki so ga kitajske oblasti sprva kaznovale, ker je konec decembra lani prvi opozoril na novi koronavirus. Kitajske oblasti so napovedale preiskavo vseh okoliščin.

Ladja pred japonsko obalo | Avtor:

Kot je sporočila bolnišnica v Wuhanu, je 34-letni Li umrl zgodaj danes. Na kitajskem družbenem omrežju Weibo, ki je kitajska različica Twitterja, je novica o smrti zdravnika, ki je za številne bil junak, sprožila veliko žalost ter jezo nad ravnanjem kitajskih oblasti v boju proti virusu.

O boju proti virusu sta se po telefonu pogovarjala tudi predsednika ZDA in Kitajske, Donald Trumb in Xi Jinping. Trump je, kot je sporočila Bela hiša, izrazil prepričanje, da je Kitajska sposobna obvladati epidemijo novega koronavirusa. Kot so še sporočili, sta se oba strinjala o nadaljevanju komunikacije in sodelovanja obeh strani.

Ladja pred japonsko obalo | Avtor:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • 5ab88cdfad1c39da632cc9a4d7a3774b4e76408a 11:24 07.februar 2020.

    Ami bi za dolar naredil vse … tako, da to nebi bilo nič čudnega … je pa to težko dokazati …

  • Avatar olor
    olor 08:22 07.februar 2020.

    Sam Bog ve, če tu niso imeli prste vmes amerikani in zlom kitajskega gospodarstva.